‘Glasove nećemo dati onima koji ih kupuju pivom i kobasom’

Autor: Elvir Mešanović

Iako je manjinama jedini način da se izbore za svoje interese taj da se priklone izbornim pobjednicima, tj. da koaliraju nakon izbora, pogledi su i prije samih izbora uprti u njih. Je li koji od predstavnika manjina unatoč tome i prije samih izbora zaključio s kime želi surađivati provjerio je Elvir Mešanović.
Politička trgovina ili borba za manjinska prava. Zastupnici manjina kroz povijest su se najčešće priklanjali vladajućoj većini – i desnima i lijevima.

“Sigurno ne bih za sebe ocijenio ili za svoju stranku da idemo u političku trgovinu, to je pitanje za druge, dakle veće stranke i velike koalicije”, kažeSaša Milošević iz SDSS-a.

“Ne bih rekao da ćemo podržavati nekoga prije samih izbora, pa i nama trebaju glasovi, pa i mi idemo na izbore. Tu ćemo svakako razgovarati nakon njih”, dodao je.

Romi će svoju podršku dati tek kad se formira vlada i to onima koji, kako kaže Veljko Kajtazi, ne kupuju glasove romske manjine pivom i kobasom.

“Svi oni koji žele učiniti nezavisno jesu li lijevi, desni ili centar, svi oni koji maksimum žele učiniti romskoj zajednici, ja ću biti sigurno uz njih. Vidjeli ste i sami da nismo trgovali, da smo pokušavali pregovarati, ali trgovati ne”, kaže Kajtazi.

No kako manjine mogu pregovarati, a da se to protumači kao politička trgovina?

“Ja bih čak rekao da je najbolje za nas iz nacionalnih manjina i općenito za nezavisne zastupnike da odmah nakon izbora, nekoliko dana nakon izbora, da kažu koji su zahtjevi. Da ih objavljuju. I onda ćemo vidjeti kako će se stranke odnositi prema tim zahtjevima”, kaže Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine.

A vjetar u jedra mogle bi idućoj hrvatskoj vladi dati upravo nacionalne manjine. Bude li sastavljanje vlade ovisilo o njima, za očekivati je da će svoju podršku – i kapitalizirati.

Izvor: N1

 

🔥0