Novo u Zagrebu: Romska kuhinja Vesne i Brace

U usamljenoj i izdvojenoj kućici, koju kao da nitko ne smije dodirnuti, iako bi baš preko nje trebao prijeći autoput, smjestio se restorančić kakvog do sada nismo imali prilike upoznati u metropoli. Njegov je vlasnik Sead Hasanović, poznatiji u narodu kao Braco Cigan iz Malnarove Noćne more.

Braco vlasništvo nad restoranom dijeli sa svojom suprugom Vesnom – ona kuha, a on je zadužen za sve ostalo. Nit vodilja? Sasvim jednostavna:

„Ako Talijani, Francuzi i drugi Indijanci mogu imati svoje restorane u Zagrebu, zašto ne bismo i mi Romi? Uostalom, moja Vesna ionako kuha bolje od svih njih zajedno!“, kaže Braco, koji je nakon operacije srca – na sokovima, i svako malo hvali svoju suprugu koja nemilosrdno bombardira stolove romskim specijalitetima.

No, kako uopće izgleda romski jelovnik?

Foto: Domagoj Jakopović Ribafish
Foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ovaj se nomadski narod stoljećima prilagođavao zemlji u kojoj se nastanio, pa su njihova jela plod kulinarske tradicije te nacije i romskog utjecaja. Kako su jela uglavnom spravljali na otvorenoj vatri, i danas su najčešći specijaliteti pečenja, jela sa žara i iz kotlića. Dakle, od Indije preko Mediterana, Velike Britanije, valjda sve do Nordkappa, svugdje gdje je hodala njihova noga i putovala njihova čerga, oni su pokupili neki recept i prilagodili ga sebi.

No, nekako se najviše jela vrti oko Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, barem od onoga što smo mi imali priklike jesti.

Jela su često pikantna, a u pripremi se obilato koristi paprika, bijeli luk i ljute papričice, kao i druge vrste povrća, naravno – u puno manjoj količini od mesa…

Vesna uz gablece po stvarno korektnim cijenama (grah, kotlet, sarma, lignje), svakodnevno nudi ljutkast povrtni ciganski gulaš, gravče na tavče, klasične ćevape, ražnjiće i jetrica, punjene šnicle na ciganski, uštipke i sudžukice. Od specijaliteta su tu turli tava (samo četvrtkom, svega 42 kune!), divna pikantna hrpa povrća udomljena u tri vrste mesa, između gulaša i paprikaša, ali bez krumpira. Sogan dolma se služi u bijelom umaku, japrak sarmice s pireom, a tu su ičetiri vrste bureka.

Foto: Domagoj Jakopović Ribafish
Foto: Domagoj Jakopović Ribafish
(Trebali smo se slikati prije nego što smo navalili na Bracin burek)

Kad smo već kod te teme, treba navesti da je upravo Bracin otac zajedno s ocem pokojnog člana Srebrnih krila, Muca – bio vlasnik legendarne limene buregdžinice na zagrebačkom Glavnom kolodvoru!

Uglavnom, jabuka ne pada daleko od stabla, pa ovaj Vesnin s mesom ulazi odmah u top 3 u Zagrebu… Hrskava korica, bijesno punjenje i dugotrajna aroma luka još dugo u dan. Savršenstvo!

Uglavnom, ako želite čuti dobar vic, i kušati vrhunsku spizu koja je nastajala tisuću godina negdje na putu po Europi, Romska kuhinja kod Vesne i Brace u Miramarskoj cesti 125 u blizini HRT-a na zagrebačkom Prisavlju, je definitivno prava adresa!

A nismo probali niti polovicu jela…

Autor: Domagoj Jakopović Ribafish

Izvor: gastro.hr

🔥1