Europski sud za ljudska prava zakazao u presudi sterilizaciji prema ženama

Autor: Čedo Todorović

Europski sud za ljudska prava utvrdio je da žena koja je bila podvrgnuta prisilnoj sterilizaciji bez njezinog pristanka u bolnici u Mađarskoj, ne može se smatrati žrtvom, jer je mađarska vlada već platila odštetu za nju.

Mađarska – 2008 godine, jedna mađarica udala za roma. Imali su sedmero djece i bila je trudna sa osmim djetetom, kada je otišla na hitnu zbog preobilnog krvarenja. Dok je još bila u stanju tjeskobe i ranjivosti, medicinsko osoblje je upitalo, da li se želi podvrgnuti postupku podvezivanja jajnika. Postupak je proveden, unatoč činjenici da nije dala pismenu suglasnost kako je propisano zakonom, kako navodi organizacija Women’s link worldwide.

Podniejla je pravne radnje prema mađarskim sudovima, nakon što je utvrđeno da je medicisko osoblje bilo nemarno u obavljanju nepovratnog postupka koju pocijent nije odobrio. Međutim, umjesto da joj se isplati puna odšteta, sudovi su jednostavno naredili povrat u iznosu od 3.300 eura. Ona je tražila pomoć od Europskog centra za prava Roma, da podnesu žalbu njezinog slučaja Europskom sudu za ljudska prava u cilju zaštite njezinih prava na punu naknadu štete, privatnosti i slobode od diskriminacije i okrutnog postupanja.

Sud je odlučio da neće saslušati njezin slučaj, smatrajući da povrat od 3.300 eura predstavlja “znatnu financijsku naknadu” za povredu njezinih reproduktivnh organa kada je sterilizirana bez njezinog pristanka. Ona se više ne može “smatrati žrtvom” pred regionalnim tijelima, te stoga nema pravo na daljnju odštetu.

U ovom slučaju, Sud je propustio vrijednu priliku potvrditi diskriminaciju sa kojom se žene suočavaju zbog njihovog spola, i zbog osnivanja obitelji sa pripadnicima jedne nacionalnosti, koja je povijesno diskriminirana, kao što su Romi

 

 

0