Srbija: Bez aktivizma mladi Romi ne mogu popraviti svoj položaj

Foto Tanjug / S. Ilić, arhiva

Bez aktivizma mladi Romi ne mogu popraviti svoja prava i položaj u društvu, poručeno je danas na otvaranju foruma ” Izazovi i mogućnosti romske omladine ”, a uoči Svjetskog dana Roma.

SRBIJA/BEOGRAD – Bez aktivizma mladi Romi ne mogu popraviti svoja prava i položaj u društvu, poručeno je danas na otvaranju foruma ” Izazovi i mogućnosti romske omladine ”, a uoči Svjetskog dana Roma.

Državni tajnik u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin čestitao je mladim Romima na organiziranju foruma jer se, kako je rekao, bez njihovog aktivizma ne može popraviti njihov položaj.

Navodeći da su prava romske zajednice poboljšana, on je istakao da je to nedovoljno, kao i da to ne govori iz kuta državnog službenika, već nekoga tko je rastao s Romima, ali i čije dijete sada ide i druži se s romskom djecom.

On je podsjetio i da sama strategija za mlada kroz svoje principe predviđa jednake šanse za sve mlade ljude i da ne smije postojati nikakva diskriminacija.

” Pored svih problema s kojima se općenito suočava mlada populacija – problem nezaposlenosti, nedostatak kulturnih i sportskih sadržaja, nemogućnost putovanja, samostalnosti … mladi Romi se sigurno suočavaju i sa problemima diskriminacije ”, rekao je Borovčanin.

Kako je rekao, važno je da svako ministarstvo, opština u Srbiji ima posebnu svoju brigu o socijalno isključenim kategorijama stanovništva kao što je slučaj s Romima i da im pomogne da zajedno s većinskim stanovništvom mogu se obrazuju, zapošljavaju, bave sportom i kulturom, kao i svim onim stvarima koji život čine normalnim.

Predsenik Nacionalnog vijeća romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović rekao je da je ključ svega obrazovanje Roma.

Kako kaže, obrazovanje je prioritet jer je činjenica da 80 posto pripadnika romske nacionalne zajednice ne završava osnovno škole, a malo njih je završavalo fakultet.

” Afirmativna mjerama godišnje se u srednje škole upiše 750 učenika, a na prvu godinu fakulteta sada upisijemo oko 300 njih ”, rekao je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

0