Crkva pod šatorom u Leskovcu obilježava Veliki Petak

Leskovac/Srbija Protestantska Evanđeoska crkva “Zajednica Roma pod šatorom” iz Leskovca, danas obilježava Veliki petak, dan kada je Isus Krist prije više od 2 tisuće godina bio razapet na golgotskom križu. Veliki petak je najtužniji dan u kršćanstvu. U noći između Velikog četvrtka i Velikog petka, Krista su mučili i bičevali. Poncije Pilat je predao Isusa Židovima, rekavši da ne može da ga osudi, jer nije utvrdio nikakvu Isusovu krivicu, nego, naprotiv, da je Krist nevin.

Kristu su stavili trnov vijenac na glavu, a na pleća navalili teški križ i poveli putem koji i danas, više od 2.000 godina kasnije, nosi ime Ulica bola. Ljubi su pljuvali Krista i dobacivali mu pogrdne reči.Kad je oko tri sata popodne, svoj duh predao Bogu Ocu, sva priroda, Božja tvorevina, pobunila se protiv nepravde i zločina – pomračilo se Sunce, otvorili su se grobovi, zemlja se tresla.

Crkva pod šatorom to obilježava na simboličan način. U romskom naselju Podvorca gdje živi najveći broj Roma i vjernika ove kršćanske zajednice, danas u podne su šetali oko stotinu mladih ovim romskim naseljem s križem koji je nosio mladić koji je predstavljao Isusa Krista.

“Na ovaj način želimo da se prisjetimo žrtve koju je Isus Krist učinio za čovječanstvo dajući sebe radi nas. Želimo vizualno prikaženo narodu što je Krist pretrpio “izjavio je Igor Barjamovica starješina PEC” Zajednica Roma pod šatorom “.

Pastor Polika (lijevo)

Crkva pod šatorom večeras organizira vandredno bogoslužje od 18h gdje će ujedno imati i krštenje. Tim povodom gosti današnjeg bogoslužja su braća iz Francuske a jedan od njih, Pastor Polika je dao i izjavu na romskom jeziku za naš portal koju tonski prenosimo u cijelosti.

https://romskiportal.com/wp-content/uploads/2016/04/Izjava-pastor-Polika-Francuska.m4a?_=1
 
 
Izvor: ROMinfomedia

0