Novi napad u romskome naselju, “Kozari Bok”, Zagreb

Autor: Čedo Todorović
Foto: Bogdan Blotnej/24sata

Zagreb – U jutarnjim satima u četvrtak, 21-og travnja izgorjela je obiteljska kuća. Požar se dogodio na 4.-om odvojku Kozari boka u zagrebačkom naselju u sklopu Peščenice. U požaru o kojem je zagrebačka policija dobila dojavu oko jedan sat u noći,ozlijeđena je jedna osoba. Osoba je zatražila liječničku pomoć koja joj je pružena u KB Jordanovac. Na mjesto događaja stigli su i vatrogasci, ali kuća je u potpunosti izgorjela. Očevidom je utvrđeno kako je požar otvorenim plamenom podmetnula za sada još nepoznata osoba.

Zgarište je obišao saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi. Poslao je dopis ministru unutarnjih poslova i poziva ga da policija bude u naselju, ne samo da patroliraju nego da budu prisutni. Smatra da bi se ovakvi slučajevi mogli ponoviti. Kajtazi je pozvao romsku zajednicu na jedinstvo i da se ‘smire strasti’. Kaže da će idući tjedan okupiti sve pripadnike romske zajednice u Hrvatskoj. Na pitanje ima li u ovom događaju elemenata ksenofobije, odgovorio je da ‘ima zastrašivanja kao što je bilo i devedesetih’. Podsjetimo da je prije nekoliko dana u istom naselju, svega nekoliko metara udaljeno od sinoćnjeg događaja, bačena je eksplozivna naprava u dvorište dječjeg vrtića  pri čemu je uništeno nekoliko vozila.

Vlasnik kuće, Muharem Rama, kaže kako je u trenutku požara bio s obitelji, no da ne zna kako je do njega došlo. Kuća je u potpunosti izgorjela, a vlasnik kaže kako je u njoj bilo i novca i zlata koje je također stradalo. Kako bi se smirile napetosti i strah koji je zavladao posljednjih dana ovim dijelom Zagreba, stanovnici očekuju da policija hitno razriješi cijelu situaciju.  Policija radi svoj posao kako treba i i mislim da je pogrešno adresirati taj napad kao napad na dječji vrtić i kao napad na Rome. Vidjet ćemo o čemu se radi nakon operativne obrade, ali je uistinu pogrešno to stavljati u bilo koji kontekst. Izjavio je to ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u Luxembourgu.

Kajtazi je gostovao i u Hrvatskoj uživo.

Pogledajte video priloge HRT-a.

Video prilog HRT-A
[fbvideo link=”https://www.facebook.com/veljko.kajtazi/videos/1807779516116629/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Saborski zastupnik kao gost u Hrvatska Uživo
[fbvideo link=”https://www.facebook.com/veljko.kajtazi/videos/1807775782783669/ ” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

1