U Muzeju Mimara obilježen Svjetski Dan Roma

Autor: Čedo Todorović
Foto: Čedo Todorović

Zagreb: Danas je u Muzeju Mimara obilježen Svjetski Dan Roma u organizaciji Saveza Roma u RH “KALI SARA”, Udruge za bolji život Romkinja “TRAIPE” i u suradnji sa predstavnicima i predsjednicima Vijeća romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, je napomenuo Socijalna isključenost, diskriminacija, stanovanje te nezaposlenost, središnji su problemi s kojima se Romi susreću u Hrvatskoj.“Očekujem od naše nove Vlade da napravi iskorak u radu s romskom zajednicom što do sada još uvijek nismo vidjeli”, rekao je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, osim toga Saborski zastupnik Veljko Kajtazi je napomenuo da je država uložila napore da poboljša položaj Roma. “Imamo zakone i institucije koji se brinu o položaju nacionalnih manjina, posebno Roma, a podršku prate i nacionalne strategije te strateški dokumenti ali ipak nedostaje političke volje da se zacrtano i ostvari”, rekao je.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, je napomenuo da romska manjina već stoljećima s većinskim hrvatskim narodom dijeli sudbinu, dobro i zlo na ovim prostorima. “Pozitivan pomak u odnosu društva prema romskoj manjini u Hrvatskoj je nepobitan i to dobrim dijelom zahvaljujući incijativama koje dolaze upravo iz romske zajednice”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. Slaže se kako su problemi romske manjine u Hrvatskoj značajni no, dodaje, to su problemi hrvatskog društva u cjelini, apostrofirajući u prvom redu visoku nezaposlenost, nizak životni standard te siromaštvo. Ukazao je i na potrebu uzajamnog poštovanja, tolerancije, dijalog i suradnje kao obilježjima slobodnog naprednog društva kakvo hrvatska mora biti. Istaknuo je da se Republika Hrvatska već u prvim danima uspostave države i demokratskog sustava Ustavnim zakonom o ljudskim pravima i slobodama te o pravima etničkih i nacionalnih zajednica i manjina opredjelila za punu zaštitu pripadnika nacionalnih manjina. “To su standardi koje smo sami postavili i ispod kojih nećemo ići”, rekao je predsjednik Sabora Reiner. Dodao je kako se ne može spriječiti da grupice tvrdokornih nacističkih huligana izvikuju protiv pripadnika pojedinih nacionalnih manjina, no, naglasio je, može se i mora spriječiti da takvi stavovi i ponašanje ne prevladaju u društvu te ne eskaliraju u fizičko nasilje protiv ‘drugih’ i ‘drugačijih’.

“Zastupniku Kajtaziju hvala jer smo zajedničkom inicijativom uredili stratište Roma na Uštici kod Jasenovca. I ovih ćemo dana posaditi ponovno cvijeće. I Jasenovac i Uštica moraju blistati kao rajski vrt, radi naše povijesti, radi našeg danas i sutra”, poručio je zagrebački gradonačelnik i izaslanik predsjednice republike Milan Bandić.

Na svečanosti je dodjeljena i Godišnja nagrada Saveza Roma “Kali Sara”, a dobio ju je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras koji je, istaknuto je, dokazani prijatelj romske zajednice u Hrvatskoj.

Osim toga na svečanosti su podijeljena posthumna priznanja za romske aktiviste i predstavnike koji su se borili za romsku manjinu, a priznanja su primili njihovi najbliži.

Obilježavanje Svjetskog Dana Roma se održava na današnji dan jer se davne 1971 godine u Londonu je održao prvi kngres Roma, na kojemu je odlučeno da se obilježava Svjetski Dan Roma, jedan od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem (˝idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

6940 false false true false true true false auto false ease-in-out 300 auto false 0 true false Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%

 

0