Upoznajte Rome: Prije 2.000 godina, prvi ‘Indijici’ ušli u Europu

Autor i prijevod: Čedo Todorović
Foto: Roma Times

Prema navodima romskog informativnog portala Roma Times, Romski narodi žive u 30-tak zemalja diljem Zapadne Azije, Europe, Amerike i Australije. Najveća romska zajednica se nalazi u Turskoj – oko 2,75 milijuna.

Romi ili Romani su putujući ljudi koji žive uglavnom u Europi i Americi. Teorija podrijetla da počeci romskog naroda leže u sjevernoj Indiji su široko prihvaćeni od strane antropologa, povjesničara i genetičara. Romi su poznati različitim imenima u različitim zemljama – Zigeuner u Njemačkoj, Tsiganes ili Manus u Francuskoj, Tatari u Švedskoj, Gitano u Španjolskoj, Tshingan u Turskoj i Grčkoj, Cigani u Velikoj Britaniji, itd

Neki od tih imena imaju jasne pogrdne konotacije i smatraju se rasističkim od strane Roma. U svom govoru na Međunarodnoj Kongresu Roma i Kulturnom Festivalu u New Delhiju održan 12. veljače, ministar za vanjske poslove Sushma samouprava ubrojio je slikara Pablo Picasso, glumac-redatelja Charlieja Chaplina, zabavljača Elvisa Presleya, holivudsku ikonu Michael Caine, tenisača Ilie Nastase i glumca Yul Brynner među istaknutim Roma.

Više pročtajte na poveznici The Indian Express.

0