Djeci iz romskih naselja žele omogućiti cjelodnevni boravak u školi

Foto: eMeđimurje

Od svih upisanih pripadnika romske nacionalne manjine koji upisuju kuršanečku osnovnu školu, njih 50 posto je i završava. Ispod deset posto nastavlja školovanje, a zanemariv broj završava srednju školu. Mahom su to trogodišnja zanimanja, s kojima se te osobe kasnije vrlo teško zapošljavaju.

Kako bi se ovo stanje promijenilo, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i saborski zastupnik Veljko Kajtazi predložit će financiranje projekta putem kojeg će se djeci iz romskih naselja omogućiti cjelodnevni boravak u školi, koji bi osim nastave obuhvaćao i učenje, slobodne aktivnosti i cjelodnevni boravak.

U utorak je u Osnovnoj školi Kuršanec održana konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik i saborski zastupnik sa svojoj idejom upoznali novog zamjenika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoja Šlezaka. Šlezak je do imenovanja bio učitelj upravo u ovoj školi, te odlično poznaje problematiku s kojoj na ovom području ali i u svim sredinama gdje se školuju Romi, susrećemo.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da se unazad 20-tak godina u obrazovanje Roma mnogo uložilo, Čakovec je pokrenuo nekoliko projekata prvi u Hrvatskoj, no da su pozitivni pomaci kojih ima, prespori. Sad je trenutak kad treba preokrenuti način školovanja Roma, jer će sutra biti prekasno. Ideja je da se za Rome iz Kuršanca nastava organizira i u drugim školama na području Grada, ali na način da ih u razredima bude nekoliko.

Nakon nastave ostali bi u školi, gdje bi im se organiziralo učenje, dodatne aktivnosti i prehrana. „Ovo je projekt koji ne možemo financirati sami, već bi za njega novac trebala osigurati država u čijoj je domeni osnovnoškolsko obrazovanje. Vjerujem da će se u projekt uključiti i Međimurska županija, koja je također osnivač škola koje polaze pripadnici romske nacionalne manjine. Siguran sam da će ovakav pristup brzo dati rezultate, te u konačnici rezultirati višim stupnjem obrazovanja kod Roma, ali i novim zapošljavanjima, jer ako primjerice svi Romi nastave srednjoškolsko obrazovanje, bit će nam potrebne dvije nove srednje škole.“, rekao je gradonačelnik Kovač.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi naglasio je da se u obrazovanje Roma ne ulaže dovoljno, da ih mali broj završava srednju školu, te da ih i na ovaj način treba poticati da se obrazuju. To je jedini način da se izvuku iz siromaštva, ali i da se integriraju u društvo, te žive od svog rada, a ne socijalne pomoći. Kajtazi u potpunosti podupire ovu inicijativu, te pozdravlja sve projekte koji za cilj imaju bolje obrazovanje.

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak rekao je da će ministarstvo u okviru svojih mogućnosti, podržati sve ovakve projekte. Kao učitelj koji je radio u ovoj školi, vrlo dobro zna kako se ovaj problem ne može riješiti preko noći, ali ovakva inicijativa je hvalevrijedna, otprilike je rekao pomoćnik Šlezak. Naglasio je i važnost prostorne integracije Roma, a predloženi način je na tome tragu.

Inače, osnovnu školu u Kuršancu, kojoj gravitira 5 naselja tzv. dravskog bazena trenutno pohađa 443 učenika, od kojih su 327 romske nacionalnosti.

Izvor: eMeđimurje

1