U Srbiji Romi ujedinjeno izlaze na izbore: “Želimo da nas ponovo bude u parlamentu”!

Foto: Telegraf

Srbija: Na ovaj korak odlučili su se s ciljem da poboljšaju nezavidnu situaciju u kojoj se romska nacionalna manjina nalazi.

Politički predstavnici romske nacionalne manjine u Srbiji, danas su se okupili nakon dugog niza godina kako bi potpisali Koalicijski sporazum o zajedničkom sudjelovanju na predstojećim izborima!

Riječ je o Demokratskoj uniji Roma, Ujedinjenoj partiji Roma i Uniji Roma Srbije.

Na ovaj korak odlučili su se s ciljem da poboljšaju nezavidnu situaciju u kojoj se ova manjina nalazi, a na inicijativu Zorana Simića iz Unije Roma Srbije.

– Nema nas više nigdje i to je glavni razlog što smo se odlučili na ovaj čin ujedinjenja. Ne smijemo dopustiti da nas nema u parlamentu. Iako ova odluka nije povijesna, pokretačka svakako jeste i vremenom može postati povijesna – ocijenio je on i dodao da u Srbiji prema posljednjem popisu stanovništva živi 147.604 Roma, ali ih prema neslužbenim podacima ima između 400 tisuća do 600 hiljade i primarni cilj ovog političkog zajedništva je boljitak romskog naroda, njegov izlazak iz začaranog kruga bijede i siromaštva, ali i otvaranje poglavlja 23, u okviru kojeg je predviđeno 168 stavki koje se odnose na romsku nacionalnu manjinu.

Foto: Telegraf

Amet Arifi iz Ujedinjene partije Roma izjavio je da im je želja da emancipiraju svoj narod, da ga ujedine i ojačaju političku svijest, a prije svega poboljšati njegov položaj u obrazovanju, stanovanju i zdravstvu.

Marko Stevanović iz Unije Roma Srbije istakao je da u posljednja dva, tri saziva nisu imali svog predstavnika u parlamentu.

– Mi nemamo rezervnu državu i nitko ne može se stara o nama osim nas samih! – Zaključio je on.

Salih Saitović iz Demokratske unije Roma naglasio je njihovo Ustavom zajamčeno pravo postati dovoljno zastupljeni u svim sferama života.

Izvor: Telegraf.rs

0