Crna Gora: Mještani naselja ispd Volujice traže da se Romi isele

Autor: Čedo Todorović
Foto: Medijski portal Dan

Crna Gora – Po navodima crnogorskorskog medijskog portala, mještani naselja ispd Volujice zahtijevaju od nadležnih vlasti u općini da premjeste Rome koji su se doselili sa Kosova, te da im nadležne vlasti osiguraju adekvatan smještaj na drugoj lokaciji. Mještani su naglasili da njihov cilj nije ugroziti Rome, koji su smješteni u ilegalnom naselju, već da se pronađe rješenje za alarmantnu situaciju u kojoj se svi nalaze.

Vijećnik Milenko Cebalović (SNP) postavio je nedavno odborničko pitanje nadležnima u općini “što će se uraditi sa romskom populacijom koja se nalazi u dijelu starog Pristana”.

-S Pristana je krenuo prvi voz u Crnoj Gori. I umjesto da to bude turistička atrakcija i da su nadležni iz opštine postavili neko obilježje koje bi podsjećalo na taj događaj, tamo se danas ne može prići od smrada. Mene je insteresovalo šta Opština namjerava da uradi sa romskom populacijom, koja trenutno živi u nehumanim uslovima? Odgovor koji sam dobio nije me zadovoljio, i prije bih rekao da nadležni ne znaju ni gdje je to naselj,e ni koliko Roma tamo ima. Pitam se da li se za njih može naći neki drugi, adekvatniji prostor?! Volio bih da delegacija odbornika i službenika pođe tamo i uvjeri se u kakvim uslovima žive te porodice. Njih je svaki dan sve više, što predstavlja veliku neprijatnost za starosjedioce. Ako već nema neko drugog mjesta, neka im barem obezbijede elementarne uslove za život. Kako sam čuo, prije nekoliko dana došlo ih je 42 iz Podgorice i ostali su u tom naselju. Ovo je širi problem, i treba učiniti sve da se poprave uslovi života tih ljudi, ali i starosjedjelaca koje oni svojim načinom življenja takođe svakodnevno ugrožavaju – ocijenio je Cebalović.

Dušan Perković živi u neposrednoj blizini romskog naselja. Kako kaže, u kući u kojoj i danas stanuje rodila se čitava njegova familija, a država je odavno nacionalizirala dio obiteljske imovine.

-Život Nam se promijenio otkako su dovodili da se ovdje nasele romske obitelji, jer imamo velikih problema. Mi ne tražimo da se njihov život ugrozi, već da ih negdje premjeste. Svakodnevno se desi neka neprijatnost s nekim iz naselja. Dolazi čak i do svađa, pa je često intervenirala i policija. Tražili smo da dođu nadležni iz Općine i Komunalna policija. I kad dođu, kažu da na tom planu ne mogu ništa uraditi. Došlo je vrijeme da moramo reći – ili oni ili mi. Drugog načina nema. Zar im Općina ne može naći neki drugi prostor da se smjeste, nego baš ovdje uz kolosjeke na Pristanu, koji je odavno iseljen zbog potreba Luke Bar – kaže on, dodajući da se često u naselju dešavaju krađe, čega ranije nije bilo.
Prema riječima starosjedioca Samira Ibrahimovića, život je u ovom naselju postao neizdrživ.

-Nebrojeno Puta sam se obraćao nadležnima u Općini, pa i gradonačelnicima … Odgovore, nažalost, nisam dobio. Ovdje može doći do zaraze, širi se nesnosni smrad čitavim naseljem. Ne možemo mirno živjeti, iako smo ovdje rođeni. Moramo se seliti, ili mi ili oni. Osobno sam im pomagao kad su se doselili, ne sluteći da će biti ovakvih problema. Njih je svakog dana više, ne zna se ni koliko ih ima. Stvaraju buku, svađaju se … Postalo je nepodnošljivo. Ako nešto radimo na putu do naših kuća, koji i oni koriste, ne sjete se da nam pomognu. Mi nikoga ne omalovažavamo, niti vrijeđamo ničije ljudsko dostojanstvo, već samo želimo da i na ovaj način skrenemo pažnju nadležnima u Općini da je život za starosjedioce ovdje postao nepodnošljiv – naglasio je Ibrahimović.DS

Više pročtajte na medijskom portalu DAN.

🔥0