Mađarska: Broj pripadnika Romske manjine iz Mađarske, koji završavaju srednju školu se udvostručio za 20 posto

Prijevod i autor: Čedo Todorović
Foto: eduline.hu

“Čak 20 posto pripadnika Romske manjine iz Mađarske, završavaju srednju školu sa maturom, rekao je ta televiziju  voditelj Roma Education Fund (Fonda za obrazovanje Roma).

Mađarska – Judit Szira, voditelj Roma Education Fund je izjavio na državnoj televiziji M1, da se taj broj udvostručio, otkada je osnovan međunarodni fond sa ciljem zatvaranja jaza u ishodu obrazovanju između Roma i ne-roma. Udio studenata romske pozadine koji diplomiraju sa sveučilišta se isto udvostručio i sada dostiže dva posto.

Osim pokrivanja školarine, fond također pomaže Romsku mladež koji pohađaju koledž ili sveučilište sa godišnjom stipendijom u iznosu od 300 Eura.Povečanje broja Roma u visokom obrazovanju je korisno, jer sa time se razvija jedna elita unutar etničke grupe koja postavlja dobar primjer drugim mladim Romima, rekao je gdin Szira.

Aktivni u 16 zemalja, Roma Education Fund zapošljava 1000 mladih ljudi u okviru različitih programa, osim organiziranja razvojnih projekata za djecu ispod 6 godina i razvija izvan-nastavne grupe za učenje te učenja različitij jezičnik tečajeva za učenike osnovne škole.

Roma Education Fund (REF) je nastao u okviru Desetljeća za uključivanje Roma u 2005-oj godini. Njegova misija i krajnji cilj je zatvaranje jaza u ishodu obrazovanju između Roma i ne-roma. Da bi  postigla ovaj cilj, organizacija podržava politiku i programe koji osiguravaju kvalitetno obrazovanje Roma, uključujući desegregaciju obrazovnog sustava.

Inače Romi čine 5 do 10 posto stanovništva zemlje i opčenito je u teškom povlaštenom položaju u pogledu pristupa obrazovanja, zdravstvene skrbi i zapošljavanje.

Objavu možete pročitati ovdje.

🔥1