Izbjeglice na Romskom putu

Prijevod i autor: Čedo Todorović

U Europi, Krščanski Romi najbolje razumiju one koji bježe iz Sirije i Iraka.

31. godišnji Aleksandar Subotin, Romski pastor, prije nego je susreo izbjeglice, imao je san. Vidio je veliku grupu ljudi kako hodaju željezničkom stanicom. Nikada ih nije vidio, ali je zano, da je tu da im pomogne. Kada je prvi puta pršle jeseni,donio 500 paketa hrane izbjeglicama u tranzitnom centru u Kanjiza, Srbija sjetio se sna,

“Onda sam započeo molitvu da Bog otvori vrata da možemo raditi sa njima”, rekao je Subotin, koji vodi dvije Romske crkve i 15 kučnih grupa u sjevero-zapadnjoj Srbiji.

Kao mnogi Krščanski Romi duž izbjegličke rute kroz istočnu Europu, koja se proteže od Grčke do Hrvatske, Subotin suosjeća sa obiteljima koji ježe iz Sirije, Iraka i iz drugih nacioja koje imaju nevolje. Njegova empatija proizlazi zato što pripada grupi koja je obilježena generacijama u Europi kao “Cigani”. Danas, Europa broji oko 11 milijuna Roma, zbirka povezanih etničkih grupa koja sačinjava jednu od največih svjetskih grupa bz vlastite države, kao i sjedište masovne krščanske obnove.

Više od većine eurpskih krščana, Romski vjernici, večina su pentekostalci, razumiju raseljavanje i siromaštvo. Podaci o protjerivanju i progonu Roma datiraju još od 16-og solječa. U novije vrijeme, deseci tisuća Roma je raseljeno tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji i Kosova tijekom 1990 godine. Nakon toga, mnogi Romi su uključeni u primanja humanitarnih pomoći i paketa, i zbog nedostataka dokumentacije, preseljenje im je posebno otežano i ne mogu dobiti putovnicu matične države. Danas većina romske zajednice u Istočnoj Europi imaju veču stopu nezaposlenosti, nepismenosti i siromaštva, više nego njihovi susjedi ne-romi.

Shodno tome, Romi kršćani isto razumiju privlačnost Zapada. Kao i sadašnje izbjeglice, mnogi Romi teže putovati u “obećanu zemlju” Njemačku, kao i druge destinacije u Zapadnoj Evropi. Oni traže privremeni rad, socijalna davanja, ili politički azil (iako Romski pastori obeshrabruju svoja stada od posljednja dva).

Zbog te povijesti, Romi “gledaju na ovu situaciju kao nešto što bi se moglo dogoditi i njima”, rekao je Sokrat Apostolovski, pastor u Makedoniji. On je vidio 11 obitelji iz njegove Romske zajednice kako su se iselili u Njemačku.

“Tokom godina, Romi su bili izbjeglice mnogo puta, zbog čeka su promijenili vlastiti svjetonazor”, rekao je Radko Kravtsov, Romski lider Romi za Mlade Sa Misijom, (YWAM) u Bugarskoj, koja je smanjila ilegalni protok izbjeglica u pola nakon, izgradnje ograde na svojoj granici sa Turskom prošle godine. Dok Kravtsov tvrdi da mentalitet žrtve previše često oblikuje romski identitet, sve više on i drugi vjeruju da “nas je Bog stvorio da bude blagoslov narodima”.

I bez obzira na kulturne stereotipe koji se zadržavaju u istočnoj Europi da su Romi paraziti, nepošteni, ili bespomoćno siromašni. Ttrenutna kriza izbjeglica ponudila im je priliku da siromašni služe nemoćnima.

“Romi se mole često za izbjeglice. A oni koji su služili izbjeglicama bilo su jako blagoslovljeni, jer im je bilo prvi puta da služe, umjesto da traže da dobiju “, rekao je John Papadopoulos, pastor romske crkve izvan Soluna, Grčki drugi največi grad. “Vjerujemo da ovaj novi stav je novi orijentir, i novo doba za Rome.”

Zbog siromaštva svog naroda u Srbiji, Subotin nije bio siguran kako će njegova zajednica reagirati na njegov san. Ali njihov odgovor je bio jednoglasan: “Idi, odnesi pomoć tamo. Mi nismo ljubomorni. Njima je više potrebna pomoć nego nama, mi imamo hranu, vodu, i sklonište. ”

Izvornu objavu možete pronaći ovdje.

Romske crkve su ponudile, hranu, odječu i služili su izbjeglicama blizu ovih graničnih prijelaza. Jedan grčki pastor je rekao CT (Christian Today), da se njegova crkva osjetila blagoslovljenom, pošto im je bilo prvi puta da služe, umjesto da traže i prime. Ovaj novi stav je novi orijentir i novo doba za Rome.
🔥0