Romi u Europskoj Uniji: obiteljima u Milanu prijeti deložacija

Prijevod i autor: Čedo Todorović
Foto:

Milano, Italija – Kako navodi The Brussels Times, oko 20 romskih obitelji biti će deložirani iz Kampa Via Idro u gradu Milan, Italija. Vremenski period za iseljenje je do 10. siječnja 2016 godine, iako već oko 25 godina žive u navedenom kampu.

Inače, Italija je kao zemlja ćlanica EU, je najviše pogođena sa sistemskom deložacijom od strane vlasti gradova Rima i Milana. Ovaj put val deložacije u Italiji, je zahvatio rome koji imaju talijansko državljanstvo.

Kamp Via Idro je okružen kanalom i obilaznicom grada Milana i nije mjesto gdje bi večina žitelja živjela, ali za žitelje kampa, to je dom koji im pruža donekle normalan život, jer su u blizini grada  i u blizini škole koja pohađaju njihova djeca.

Alternativa, koju im lokalne vlasti nude je da žive u kontejnerskom naselju, gdje svaki kontejner je površine od 12-15 kvadratnih metara za cijelu obitelj. Milano, grad sa 1,3 milijuna stanovnika, ima oko 3000 roma prema izvješču ERGO Mreže. 1000 od njih žive u tzv. formalnim kampovima ili “campii nomadi” kao što je kamp Via Idro na zemlji u vlasništvu grada. Lokalna vlast pruža infrastrukturu, dok socijalne usluge prožaju lokalne Nevladine organizacije.

Oko 2000 roma, večinom roma iz Rumunjske žive u neformalnim kampovima. Ti neformalni kampovi koji nisu dobili legalni i nemaju odobrenje od lokalnih vlasti, ali su neki tolerirani, su izrasli u sela sa pravim kućama. Ipak večina deložacija, u zadnje tri godine su se događala u ovim neformalnim kampovima.

Deložacije su skupe nisu održiva rješenja za neregularne stambene prakse”, izjavljuje ERGO mreža. “Milan bi trebao zaustaviti kružno iseljenje i ulagati u dugoročna rješenja koja bi omogućula Romima postati ravnopravni građani koji aktivno sudjeluju u talijanskom društvu”.

“Kad iseljavate romske obitelji, nacionalne vlasti u državama članicama rijetko primjenjuju sve procesne zaštite predviđene međunarodnim instrumentima ljudskih prava. Pogođene obitelji nemaju pristup pravnom lijeku. Ciljati manjine s mjerama, kao što su sustavna deložacija mogu prekršiti međunarodne standarde ljudskih prava i antidiskriminacijskog zakonodavstva EU. Europska komisija je svjesna događaja u Milanu. “Trenutno smo u procjeni situacije, te smo u bliskom kontaktu s talijanskim vlastima,” izjavio je Bruxelles Timesu, izlasanik za medije.

U peticiji za lokalne vlasti, obitelji u kampu Via Idro protesiraju protiv odluke u, i traže podršku. Peticiju možete pronaći na https://www.change.org/p/stop-eviction-roma-families-of-via-idro-milan, podržana je od ERGO mreže ( European Roma Grassroots Organisations’ Network) koja se nalazi u Briselu.

Prema peticiji, nijedan Rom koji je prihvačen u navedene centre za deložirane osobe nisu dobile posao ili trajno stanovanje, i svi su oni završili na ulici.

Izvornu vijest možete pronači ovdje.

🔥0