Promocija knjige Nebojše Lujanovića «Oblak boje kože»

Autor: Čedo Todorović
Foto: Portal Kutina

U Tehničkoj školi Kutina je održana promocija knjige Nebojše Lujanovića «Oblak boje kože» koja tematizira romsko pitanje i položaj Roma u zajednici kroz više povijesnih razdoblja.

Promocija knjige organizirana je suradnjom UNDP-a i Tehničke škole Kutina. Knjižničarka, prof. Gordana Degoricija Rešticki, ujedno i moderatorica promocije, već duže vrijeme surađuje s Marijanom Kapetanović koja radi na socijalnom uključivanju Roma u Gradu Kutini i surađuje s predstavnicima UNDP-a u RH kroz razne projekte. Kako je kazala Marijana Kapetanović ova je promocija uvod u osnivanje Romske knjižnice u novouređenom produžetku knjižnice u Tehničkoj školi. Predstavnica UNDP-a Juliette Delescluse i Aleksandar Đokić iz Ureda za ljudska prava RH uvodno su se obratili posjetiteljima promocije najavljujući ovaj projekt financiran EU fondovima i suradnjom s Kraljevinom Norveškom u cilju što kvalitetnijeg uključivanje Roma u zajednicu.

Predstavljena knjiga Nebojše Lujanovića «Oblak boje kože»  uključuje književni, povijesni i socijalni osvrt na romsko pitanje. Nastajala je 5 godina, a prati tri generacije Roma koji se pokušavaju izvući iz začaranog kruga bijede, siromaštva i isključenosti. Predstavljajući svoj rad na knjizi Lujanović je istaknuo deficit povijesnih podataka o stradavanju Roma na ovim prostorima, primjerice kroz posljednja dva rata, kao i izostanak potrebe o utvrđivanju tih činjenica, što najbolje govori o njihovom položaju u društvu.

Više o promociji knjige na portalu grada Kutine.

1