Čedo Todorović: ‘Romi nemaju mogućnost učenja romskog jezika u školoma’

Autor: Nikola Knežević

Svjetski je dan romskog jezika, slavi se u znak sjećanja na Prvi kongres Roma koji je održan 1971. godine u Londonu. 

Romski narod u svijetu govori jezičnim dijasistemom kojega čini 60-ak dijalekata, nerijetko potpuno različitih. Ipak, većina Roma govori jezikom romani chib. 23. rujna hrvatski veleposlanik u UNESCO-u predstavio je inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i udruge “Kali Sara” za priznanje 5. studenog kao Svjetskog dana romskog jezika i od strane ove organizacije. A kako ističe Čedo Todorović, predsjednik Romskog centra za promicanje i zaštitu ljudskih prava romski jezik je jedan od službenih u Hrvatskoj, a UNESCO ga je priznao kao službeni svjetski jezik.

“U Hrvatskoj postoje dvije skupine Roma, postoje dvije vrste jezika, romani chib i bajaški, a kod prvog postoje razne podvrste i svki imaju nekakav naglasak, ali se opet sporazumijevaju. Što se tiče bajaškog jezika, on je jedan od službenih, ali neslubeno postoje još dvije podskupine rumunjskog jezika, jedan od njih je vlaški dijalekt kojim govore romi Ludari iz romskog naselja u Slavonskom Brodu”, rekao je Todorović.

Zbog činjenice da je romski jezik nestandardiziran i da njegova dijalektalna razmrvljenost onemogućava višu razinu socio-lingvističke integracije i povezanosti romskih zajednica, može se govoriti i o ugroženosti romskoga jezika. A kakva je zastupljenost jezika u školama, odnosno na koji način se Romi mogu školovati na svojem vlastitom jeziku, upitali smo Todorovića.

“Moram reći da za razliku od drugih nacionalnih manjina koje su više zastupljene u Hrvatskoj mi ne koristimo svoj jezik u školama, jer nemamo veliki postotak. Postoji model C obrazovanja da svatko u školi može uvesti kao neobvezan predmet učenje romskog jezika i kulture, gdje se mogu uključiti i oni koji nisu Romi”, rekao je Čedo Todorović.

Standardizacijom romskoga jezika izravno se utječe na kvalitetu obrazovanja Roma na njihovu materinjem jeziku, ali i na ostvarivanje prava romske nacionalne manjine na služenje vlastitim jezikom ne samo u obrazovanju, nego i u svim vidovima komunikacije i očuvanja nacionalnoga identiteta. Inače, središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika je u Zagrebu gdje će biti organiziran prigodan program.

Izvor:

http://soundset.hr

0