Najava održavanja “Photovoice” radionice u Slavonskome Brodu

Autor: Čedo Todorović

U sklopu projekta „Podizanje svijesti lokalne zajednice o problemima i poteškoćama s kojima se susreće marginalizirana romska populacija u Slavonskom Brodu uz pomoć Photovoice-a“, Informativno-Pravni Centar iz Slavonskoga Broda, će održati dana 23.09.2015.g. radionicu pod nazivom „Photovoice“.

Radionica će se održati u prostorijama Mjesnog odbora “Josip Rimac” , a usmjerena je na romsku zajednicu Slavonskoga Broda. Pripadnici romske nacionalne manjine koji će prisustvovati na radionici će naučiti o osnovnim značajkama Photovoice-a te će aktivno sudjelovati u pronalaženju 14 priča o socijalnom statusu i životu pripadnika romske nacionalne manjine.

Prikupljene priče o romskoj zajednici biti će prikazane i prezentirane na drugoj edukaciji koja će se održati 30.09.2015.g. , također u prostorijama Mjesnog odbora “Josip Rimac” te će se odabrati najbolje koje će u konačnici biti prezentirane široj javnosti.

Ovim projektom koji je financiran sredstvima Grada Slavonskog Broda također želimo potaknuti marginaliziranu i socijalno ugroženu romsku zajednicu da samostalno i uz pomoć modernih medija prezentira svoje probleme u javnosti putem interneta ili društvenih mreža.

Šta je Photovoice:

  • Photovoice je vrsta ativnog uključivanja i istraživanja u kojima su ljudi,obično oni sa malo nage ili moći – koriste fotografije i / ili video da prikažu svoju okolinu i iskustva i da izraze svoje misli o njima.

Zašto se koristi Photovoice:

  • Fotografije se mogu razumjeti bez obzira na jezik, kulturu i druge faktore.
  • Kreatori politike, ne mogu poreći stvarnost koja im je predočena u lice.
  • Fotografije ili slike, stvarajući jasnu evidenciju o tome što postoji u određenom trenutku, može se iskoristiti da donositelji odluke i druge držu odgovornima.
  • Fotografija i video osigurava sredstvo za osnaživanje bez potreba ljudi da ustanu i govore u javnosti.

Ciljevi photovoice-a:

  • Osigurati glas za one koji nemaju
  • Usaditi kritičku svijest.
  • Utjecati na politiku.
0