AI: Vučićevo obećanje Angeli Merkel gura Rome u siromaštvo

AI: Vučićevo obećanje Angeli Merkel gura Rome u siromaštvo

Amnesty International (Amnesty International – AI) pozvala je premijera Srbije Aleksandra Vučića da ponovno razmisli o planovima za donošenje zakona kojim bi odbijenim tražiteljima azila u nekoj od zapadnih zemalja po povratku u Srbiju bilo uskraćeno pravo na socijalnu pomoć.

Takve mjere bi odbijene azilante koji se vrate u Srbiju samo dodatno gurnule u siromaštvo i još vjerojatnije navele da ponovo napuste zemlju i predstavljale diskriminaciju po članku 21 Ustava Srbije, upozorila je AI.

U priopćenju pod naslovom “Vučićevo obećanje Merkelovoj gurnucu deportirane Rome u siromaštvo”, AI navodi da je ove mjere srpske premijer najavio 7. rujna u susretu s njemačkom kancelarkom u Berlinu tijekom kojeg je Angela Merkel objavila i mjere koje će Njemačka poduzeti, uključujući i ukidanje olakšica za tražitelje azila sa Balkana koji su pretežno iz Srbije.

Vučić je tada rekao da će Srbija donijeti zakon “da oni koji traže azil, a ne dobiju ga – dakle lažni azilanti – više neće moći očekuju socijalnu pomoć u Srbiji” i izrazio uvjerenje da će to “dramatično smanjiti priljev takvih azilanata iz zemalja Zapadnog Balkana u Njemačku “.

Od liberalizacije viznog režima s EU 2010. do kraja 2014. azil je u Njemačkoj zatražilo 71,74 hiljada građana Srbije, većinom zbog siromaštva i sustavno i institucionalne diskriminacije koja dovodi do visoke nezaposlenosti, što posebno vrijedi za Rome koji čine 85 posto podnositelja zahtjeva za azil iz Srbije , navodi AI.

Istraživanje prislinog iseljavanja Roma koje je provela ta međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava pokazalo je također da su mnogi Romi koji su prisilno iseljeni iz nelegalnih naselja bez ponuđenog alternativnog smještaja smatrali da nemaju drugu mogućnost osim da napuste zemlju.

U kolovozu je Njemačka priopćila da planira vratiti u Srbiju oko 90.000 odbijenih podnositelja zahtjeva za azil kao i druge s nelegalnim statusom.

AI strahuje da će u odsustvu bilo kakve učinkovite potpore ili mjera za reintegraciju za ljude koji su deportirani u Srbiju iz neke od zemalja EU, mnogi povratnici, a posebno Romi ostati bez smještaja i pristupa osnovnim servisima, a ako se uvedu predložene mjere i bez ikakve financijske potpore.

Ako Srbija ozbiljno želi obeshrabriti svoje građane da odlaze, onda bi vlada, umjesto što ukida socijalnu pomoć, trebala poduzeti konkretne i smislene mjere za rješavanje problema kršenja ljudskih prava zbog kojih njeni građani odlaze iz zemlje, uključujući i sustavnu diskriminaciju Roma.

EU i zemlje članice trebale bi, kroz proces pristupanja, da podrže Srbiju u mjerama koje bi jamčile prava Roma, uključujući i ciljanu financijsku potporu.

Također, AI je pozvala EU da se suzdrži od sastavljanja liste “sigurnih zemalja” jer to suštinski ugrožava pristup fer i učinkovitoj proceduri za dobivanje azila koja mora uzeti u obzir pojedinačne okolnosti svakog slučaja.

To može a priori isključiti čitave grupe tražitelja azila iz izbjegličkog statusa i na kraju rezultirati protjerivanjem što bi impliciralo diskriminaciju među podnositeljima zahtjeva za na nacionalnoj osnovi što je u suprotnosti s člankom 3 Ženevske konvencije iz 1951., upozorila je AI.

Vulin: Donijet ćemo zakon
Odgovor države na zlouporabe srpska državljana koji traže azil u zemljama EU, bit će donošenje zakona kojim će im se ukinuti socijalna pomoć u našoj zemlji.

Na kritike te organizacije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin odgovara da stati na put prevari nikad nije diskriminacija već da bi sve drugo bilo diskriminacija.

“To je diskriminacija prema onima kojima je socijalna pomoć zaista potrebna, a ne mogu da je dobiju zato što je koristi netko tko ne treba da je koristi. Mi donosimo uskoro novi zakon o socijalnoj zaštiti kojim se regulira i način dobivanja socijalne pomoći, ali i način kako se ona gubi “, rekao je Vulin u izjavi za Tanjug.

Diskriminacija bi, kako navodi, bila da država zatvara oči pred onima koji koriste i našu i pomoć druge zemlje, odnosno koriste nešto što im ne pripada.

“Ovo će biti jedan od načina kako se može izgubiti pravo na socijalnu pomoć, jer ukoliko možete isfinansiraju put u Njemačku i boravite tamo neko vrijeme, ukoliko se lažno predstavljate i štetite ugledu Srbije, uzimate nekome tko je pravi azilant mogućnost da bude smješten u Njemačkoj i uzimate socijalnu pomoć nekome kome je zaista potrebna, naravno da ćete u Srbiji izgubiti socijalnu pomoć “, navodi ministar.

Izvor:

http://rs.n1info.com

0