EU i OESS pomažu da se riješe komunalni problemi u romskim naseljima

U Srbiji postoji oko 600 neformalnih romskih naselja, a Europska unija, misija OESS i Ministarstvo graditeljstva, prometa i infrastrukture rade na tome da se utvrdi njihov točan broj i riješe veliki komunalni problemi.

U okviru projekta “Europska podrška za inkluziju Roma”, koji financira EU, pravi se Geografski informacijski sustav. On će biti u vlasništvu Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture Srbije i bilježit sve osnovne informacije o komunalnoj i infrastukturnoj opremljenosti ovih naselja.

Do sada su prikupljeni podaci iz 583 naselja u ukupno 120 općina, a po dostupnoj statistici, neformalnih romskih naselja nema 49 općina ili gradova.

“Cilj je da resorno ministarstvo i Vlada mogu preciznije i bolje planirati projekte na nacionalnoj razini i da se sredstva usmjeravaju racionalno. Da se zna gdje su najveći problemi i kakva je stvarana slika, jer se do sada baratalo samo procjenama”, kazao je agenciji Beta predstavnik misije OESS Boris Žerjav.

On je rekao da se podaci s terena unose i da bi u narednih nekoliko tjedana Geografski informacijski sustav trebalo da proradi.

Žerjav je rekao da su u neformalnim romskim naseljima najveći problemi infrastruktura i nedostatak dokumentacije, te tako ta naselja nisu uvrštena u urbanističke ili regulatorne planove gradova i općina.

“Bez toga ne možete praktično ništa graditi ni ceste ni kanalizaciju, ni vodovod, ni električnu mrežu”, ukazao je Žerjav.

On je ukazao da su mnoga neformalna romska naselja izgrađena na terenu koji za to nije pogodan, pa im prijeti i opasnost od poplava i klizišta.

Upravo zbog toga Europska unija kroz projekt “Europska podrška za inkluziju Roma” u 20 općina provodi pilot-projekte, da bi se utvrdili prioritetni problemi u romskim naseljima. Sada se pravi 13 urbanističkih planova u 11 općina

🔥3