Benjamin Ignac: Geograf koji je razbio sve predrasude

Autor: Tatjana Barat

Foto: Privatna arhiva Benjamina Ignaca

Poznato je kako je Međimurje iznjedrilo mnoge uspješne ličnosti, od kompozitora Josipa Štolcera-Slavenskog pa sve do brojnih liječnika, profesora, inženjera, novinara, znanstvenika i umjetnika na koje Međimurci mogu biti ponosni. Mnogi od njih u svijet su se uputili iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, po mnogima najbolje međimurske srednje škole i jedne od najboljih u Hrvatskoj, a kamo ih je životni put odnio iz Međimurja, čime se danas bave te kako vide svoju budućnost i profesionalni razvoj, otkrivat ćemo svakog tjedna.

Benjamin Ignac (23) rođen je u Njemačkoj, no cijelo je svoje djetinjstvo proveo u Orehovici. Trenutno se nalazi naSveučilištu Oklahoma u istoimenoj američkoj državi gdje studira geografiju, a uz to i radi u uredu u South Central Climate Science Center (SCCSC).

Ono što njegovu priču čini posebno zanimljivom jest činjenica što je Benjamin romske nacionalnosti te je ujedno bio i jedini Rom koji je ikada pohađao Gimnaziju Josipa Slavenskog, najbolju međimursku srednju školu.

Iz gimnazije Benjamim nosi samo pozitivna sjećanja:

– Sama pomisao o tome da ću biti jedini Rom u gimnaziji bila je vrlo uzbudljiva, ali i pomalo nelagodna. Odrastao sam u zemlji u kojoj smo ekonomski, politički, socijalno i kulturno podređeni svome etnitetu, ali u gimnaziji sam imao dojam da sam bio prihvaćen kao i bilo koji drugi učenik. Imao sam dobre odnose s profesorima i sklopio značajna prijateljstva. Gimnazija je bila jedino mjesto u Međimurju na kojem se nisam osjećao kao Rom, nego kao građanin Republike Hrvatske.

Benjamin je ponosan na svoje porijeklo i to ni u kojem trenutku ne skriva, a uz njega je uvijek i njegova obitelj. Nije im bilo jednostavno pustiti ga u svijet kao svoje najmlađe dijete, ali su ga uvijek podupirali:

– Upravo ih zbog toga iznimno cijenim i poštujem pa se nadam da ću im uskoro moći pomoći kao što su oni pomagali meni –  kaže Benjamin.

Još tijekom osnovnoškolskih dana  u njemu se probudilo zanimanje za geografiju, a veliku ulogu u tome imale su njegove profesorice – Aleksandra Srnec u osnovnoj školi i Marija Vuk u gimnaziji. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima iz geografije, a zbog ljubavi prema toj, kako Benjamin kaže, majci svih znanosti, namjeravao je upisati Prirodoslovno-matematički fakultet nakon završetka srednje škole, no život ga je odnio na drugi kraj svijeta.

Hrvatski nacionalni odbor UWC, hrvatsko zastupništvo UWC fakulteta koji omogućuju stjecanje međunarodne mature po programu International Baccalaureate, Benjaminu je zbog njegovih odličnih školskih rezultata pružio priliku za stipendiju i završetak srednjoškolskog obrazovanja u Norveškoj, što je bila prekretnica u njegovom životu:

– U gimnaziji sam se osjećao kao građanin RH, ali u United World Collegeu sam po prvi put osjetio što znači biti stanovnik svijeta. Živio sam s 200 ljudi iz 80 različitih zemalja. Naučio sam mnogo o sebi, o drugima, o geografiji i općenito o načinima na koje stječemo svoja znanja. UWC mi je također proširio vidike i ambicije i omogućio mi daljnje visokokvalitetno  obrazovanje u Americi. Norveško iskustvo za mene je uistinu bilo najbolje do sada – nadovezuje se Benjamin.

Nakon završetka školovanja u Norveškoj odlučio je ipak ne upisati PMF, nego je aplicirao na različita američka sveučilišta s dobrim programima studija geografije koja bi mu nudila potpunu stipendiju jer su cijene školarina u Americi iznimno visoke. Jedno od takvih bilo je University of Oklahoma pa je odabrao život u Oklahomi:

– Želio sam nastaviti svoje internacionalno iskustvo na novom kontinentu, a i uspoređivao sam programe različitih studija i OU definitvno ima mnogo više akademskih i financijskih resursa nego PMF. Uz to sam dobio priliku gotovo besplatno studirati geografiju u Americi, a to je jedinstvena prilika i bilo bi ludo odbiti je.

Novi početak u Americi vidio sam i kao priliku da dokažem što uistinu jesam, bez predrasuda, bez afirmativne akcije i bez društvenih okova koje sam ponekad osjećao kao Rom u Hrvatskoj. Dakako, i dalje se izjašnjavam kao Rom, ali američka percepcija o Romima je potpuno drugačija od hrvatske i ni u kojem pogledu ne utječe na moj život.

Njegov je američki život za mnoge ostvarenje sna, a Benjamin ističe kako mu je donio brojna korisna životna iskustva, savladavanje još jednog stranog jezika, brojne korisne internacionalne veze, putovanja diljem SAD-a te neprocjenjivo radno iskustvo. U spomenutom South Central Climate Science Center radi kao asistent na istraživanju klimatskih promjena, a popodneva su mu ispunjena nastavom i učenjem.

Trenutno u SCCSC- u radi na projektu utjecaja suše na život specifičnih životinjskih i biljnih vrsta u ekoregijama središnjeg i južnog SAD-a. Ljeto će mu također biti ispunjeno jer će stažirati u Odjelu za prostorno planiranje na svom sveučilištu te sudjelovati u istraživanju koje će analizirati rizik u prometu za pješake, bicikliste i vozače motornih vozila s obzirom na različite lokacije i vremenske uvjete. Uz to će raditi i na svojem završnom radu, a nakon toga planira upisati diplomski studij u Americi ili Europi.

Ističe kako se želi nastaviti baviti specifičnim poljima geografije kao što su medijska i kulturna geografija, metageografija i digitalna humanistika. Ono što najviše želi jest doktorirati jer su akademska istraživanja i predavanja ono u čemu najviše uživa.

Povratak u Hrvatsku za njega je također opcija:

– Prvo želim završiti diplomski i poslijediplomski studij u inozemstvu, na fakultetima na kojima mogu steći više iskustva i unaprijediti svoje sposobnosti. Htio bih se vratiti u Hrvatsku kad bih mogao pronaći posao relevantan mojim interesima i kvalifikacijama. U bliskoj budućnosti volio bih surađivati s organizacijom Roma Education Fund, koja brine o školovanju Roma nudeći im mogućnost za stipendije i kvalitetno obrazovanje.

Također u obzir dolaze i slične organizacije i programi za razvoj romske nacionalne manjine na europskoj razini. Želim biti tamo gdje ću biti potreban i koristan – završava Benjamin.

Izvor:

http://www.emedjimurje.hr

Pariz
« od 8 »

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]

🔥0