Nezabilježen Holokaust

Phabol lampa
Phabol lampa, phabol lampa mashkaro logori
Phabol lampa, phabol lampa mashkaro logori

Oj svetinel, oj svetinel sa amare Rromenge
Oj svetinel, oj svetinel sa amare Rromenge …..

Ovo su stihovi pjesme koja je nastala u logorima u kojima su mučeni i ubijani pripadnici romske zajenice.

Danas gledam da gotovo nitko od naših srpsko-romskih lidera ne priča o današajem Danu 2. kolovoz koji se ponegdje u svijetu obilježava kao godišnjica masovnog ubijanja Roma tijekom Drugog svjetskog rata.
Smrt blizu pola milijuna ljudi često se opisuje kao “nezabilježeni holokaust”, ali pojedine europske zemlje i danas oklijevaju priznaju pokolj nad Romima. Zašto ???

“Plan nacista je predviđao nestanak Roma i Židova iz rasnih razloga, a ne kao ideoloških protivnika ili neprijatelja Njemačke. Deportacija Roma trajala je u razdoblju između veljače 1943. i srpnja 1944. godine. Kao posljedica organiziranog pogroma, unutar logora smrti Auschwitz – Birkenau do 2. kolovoza 1944. godine funkcionirao je podlogor za Rome – Zigeunerlager. Zatočeni Romi poticali su s teritorija Njemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španjolske i okupiranog dijela Sovjetskog Saveza.

Tijekom navedenog razdoblja, u Zigeunerlager zatočeno je više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano. U razdoblju između svibnja 1943. i kolovoza 1944. godine, na čelu Zigeunerlagera nalazio se zloglasni “liječnik” Josef Mengele koji je vršio organizirane eksperimente nad Romima, a posebno nad djecom. Manje je poznato da su Romi bili prisiljeni na vidnom mjestu na svojoj garderobi nose oznake u obliku crnog trokuta. Bivši kancelar Njemačke Willy Brandt svojevremeno je iznio podatak da je tijekom Drugog svjetskog rata pobijeno pola milijuna Roma, ali najnoviji podaci govore o preko 1,2 milijuna žrtava.Najviše Roma pobijeno je u Njemačkoj, a zatim na području Nezavisne države Hrvatske.

Procijenjeno je da je na području bivše Kraljevine Jugoslavije bilo oko 300 tisuća Roma, od kojih je polovica pobijena prije ili tijekom deportacije, kao iu koncentracijskim logorima. U Srbiji je od nacista stradalo oko 46.000 Roma, au NDH 80 000. Najveće stradanje Roma na teritoriju okupirane Srbije u Drugom svjetskom ratu odigralo se tijekom listopada 1941. godine kada su njemačke okupacijske snage, u suradnji sa srpskom kvislinškim vlastima, provele masovne pogrome nad civilnim stanovništvom u Kraljevu i Kragujevcu u znak odmazde zbog likvidacije više pripadnika Wehrmachta od strane komunista.

Među više tisuća nedužnih civila stradalih u ovom masovnim zločinima nalazio se i veliki broj Roma. U Holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata stradalo je milijun i 200 tisuća Roma, više od polovice njihovog tadašnjeg broja u Europi. Nakon Židova, Romi su bili drugi na spisku za nacističko sustavno istrebljivanje. Unatoč svemu, Rome i danas često proganjaju. Svaki progon, diskriminacija i nasilje jesu dokaz da svijet još nije srcem i umom prihvatio istinu o holokaustu Roma “.

Pitam se da li će Svijet prihvatiti romske žrtve ili će svi oni koji su izgubili svoje živote biti zaboravljeni? Možda će nas i zaboraviti jer su nas ubijali kao da simo ljudi, sahranjivali nas bez imena i prezimena čak ni broja! Apeliram na sve romske aktiviste ako drugi zaborave na naše žrtve nemojmo zaboraviti i mi!

Izvor:

https://produkcijaromaworld.wordpress.com

 

🔥0

1 Comment

  • Predivan članak!

    Podizati razinu svijesti, govoriti glasno i jezgrovito, i to će doprijedi do mnogih ušiju.

Comments are closed.