Tenzije u Bugarskoj dovode do rušenja romskih kuća

Mještani sela Garmen u svom maršu u glavnom gradu Sofiji so od Bugarskih vlasti tražile da se sve više romskih naselja i kuča ruše.

Također i u Orlandovci prigradsko naselje glavnog grada Sofije, mali broj kuča u kojemu su nastanjeni romi, osuđeni su na rušenje.

Borci za ljudska prava optužuju vladu da se priklanjaju nacionalistima riskirajući tako sve veči konflikt izmeću romskih i ne-romskih građana Bugarske.

Od ukupno 7,4 milijuna građana bugarske, oko 5-10% su romske nacionalnosti.

Bugarska je najsiromašnija država Europske unije, i mnogi ljudi, romi i ne-romi, bogati i sirmošani žive u ilegalno izgrađenim kučama.

Gradonačelnica grada Garmena, Minka Kapetanova, je izjavila da je uhvačena u zločudnom krugu.

Sredinom 1960-ih godina, izjavila je za BBC, da otprilike 20 bivših nomadskih romskih obitelji, bile su prisiljene od komunističke vlasti, da nasele poljoprivredno zemljište bna rubu grada Garmena.

Do danas se njihov broj uvečao na 800 roma, jer obitelji imaju svoju djecu i unuke. Večina njih imaju dozvolu boravka, odobrene od prethodnog gradonačelnika.

24-og svibnja, prema gđi Kapetanovi, grupa roma, vratila se iz berbe gljiva, i slavili su uz glasnu glazbu. Kada su se lokalni mještani pobunili, došlo je do tučnjave, i bilo je pokušaja zapaljenja romskih koliba.

Tko su Romi?

– Najveća nacionalna manjina u Europi

– Stanovništvo 10-12 milijuna, uključujući i šest milijuna u EU

– Često nazvani Cigani, Sinti, Zingari (Italija), Gitanos (Španjolska),   Manouches (francuska)

– Govore romskim jezikom, sa lokalnim varijacijama

– Romi su se više puta susreli sa marginalizacijom gdje god su se naselili

Više na izvoru:

http://www.bbc.com

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]

 

 

 

 

0