Blokirali naselje kod Kraljeva jer ne žele komšije Rome

Autor: Blic

Foto: N. Božović

Mještani Sirća kod Kraljeva organizirali su prosvjed u ovom selu, jer se protive da se romska obitelj useli u kuću koju su kupili, za što postoji i kupoprodajni ugovor. Preko 50 mještana blokiralo je prilaz tom kućanstvu, i kako kažu, oni ne žele da se miješaju sa Romima.

Mladen Vasiljević, predsjednik Mjesnog Odbora Sirča kaže da je protest bio preventivan, jer su dobili informaciju da će doći prodavatelj kuće, obitelj koja kupuje i organizacija koja je dala novac da se romskoj obitelji kupi kuća.
– Sirča preživljava jako teške trenutke. Ni potres, ni poplave nisu Sirću toliko degradile kao ovo naseljavanje kosovskih Roma. Mi nismo rasisti, ali jednostavno s njima ne možemo zajedno živjeti, jer nam se narušava mir. Mještani Sirće su za vrijeme Turaka bježali u brda, u Trgovište, a izgleda da ćemo sada morati opet isto učiniti. Mi s njima ne možemo se miješamo kaže Vasiljević, dodajući da u selu ima još dvadesetak praznih kuća, koje su Romi nameračili da kupe, i da za sada imaju mirne prosvjede, ali ako se ne odustane od prodaje, biće radikalizacije protesta.
Vukman Rakočević, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva, kaže da je upoznat samo s prosvjedom i da je već dva puta primio jednu delegaciju mještana SIRC, kako bi razgovarao s njima.

– Čuo sam od njih da u svemu ovome posreduje Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) i da je u pitanju Sporazum o readmisiji. Grad Kraljevo nitko nije kontaktirao iz sličnih organizacija u vezi s tim. Mještani su mi pokazali kupoprodajni ugovor iu njemu piše da fizička osoba prodaje drugoj osobi kućanstvo. Ništa više ne znamo o tome – kaže Rakočević.

Vasiljević tvrdi da su u Sirči “već kupljene dvije kuće od nekih tajnovitih organizacija”. “U kupoprodajnom ugovoru se pojavljuje Rom s Kosova i Srpkinja koja je prodavatelj. Imamo još potencijalnih dvadesetak kuća, čiji vlasnici ne žive u njima “, kazao je Vasiljević.

On tvrdi da su mještani “zbunjeni i uplašeni” i da su “Romi počeli masovno kupovati kuće”.

Izvor:

http://www.alo.rs

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]

0