YUCOM: Ne iseljavajte Rome, nemaju kud

Foto: A.Veljković/Ilustracija

Komitet pravnika za ljudska prava zatražio je da se hitno obustavi prinudno iseljenje tridesetak romskih obitelji iz neformalnog naselja Grmeč u Beogradu.
U priopćenju YUCOM-a se navodi da stanovnici tog naselja u većini slučajeva nemaju pristup osnovnim pravima iz socijalne i zdravstvene zaštite i da je riječ uglavnom o raseljenim s Kosova.

“Ni nakon više od 20 provedenih prinudnih iseljenja romskih naselja u Beogradu, ova praksa nije prekinuta. Tako su stanovnici neformalnog naselja Grmeč u Zemunu 7. srpnja 2015. godine primili rješenja o rušenju objekata u kojima stanuju, čime je počeo postupak njihovog prisilnog iseljenja bez ikakve prethodne najave, konzultacija i informacija o alternativnom smještaju “, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su stanovnici neformalnog naselja Grmeč u Zemunu primili od građevinske inspekcije opštine Zemun rješenja kojima im je naloženo da sami uklone objekte u kojima stanuju u roku od jednog dana.

YUCOM ukazuje da prema domaćim propisima žalba na rješenje o rušenju ne odgađa izvršenje i da postoji realna opasnost da po provođenju rušenja njihovih domova stanovnici tog naselja ostanu na ulici, bez krova nad glavom.

“Pravo na adekvatno stanovanje ključno je za život u dostojanstvu i ostvarivanje niza ljudskih prava. Međunarodni standardi ljudskih prava predviđaju procedure za postupke iseljenja i jamče da nitko nakon provedenog iseljenja ne smije ostati na ulici, bez krova nad glavom. Republika Srbija je u posljednje tri godine više puta dobivala preporuke nadležnih tijela UN o potrebi hitnog obustavljanja prinudnih iseljenja Roma, kao io neophodnosti zakonskog reguliranja oblasti stanovanja Roma, u skladu s ratificiranim međunarodnim ugovorima. Istovremeno, u izvještajima o Srbiji, Europska komisija i Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe ukazuju na drastična kršenja ljudskih prava Roma u oblasti stanovanja “, dodaje se u priopćenju.

Komitet pravnika za ljudska prava poziva nadležne državne organe i Grad Beograd da hitno obustave postupak iseljenja, da u potpunosti poštuju ratificirane međunarodne ugovore i osigurati adekvatan alternativan smještaj stanovnicima ovog naselja.

Izvor:

http://www.b92.net

🔥2