Edukacija u vezi genocida nad romima i sintima je vitalna u sučeljavanju sa diskriminacijom danas, izjava je sudionika seminara OSCE/ODIHR

Prijevod: Maxim Štajcer

Foto: OSCE/ODIHR

Praktična događanja unutar “OSCE-a” u vezi edukacije oko genocida nad romima i sintima je bila tema večeri povodom održavanja događaja koji su zajedno organizirali ured “OSCE-a” za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), forum žive povijesti i švedski pokret za jednakost, 23 travnja 2015 u Stockholm.

Zasjedanje na međunarodnom seminaru na temu ”Edukacije u vezi genocida nad romima i sintima – Učimo iz prošlosti da bi se suočili sa današnjom diskriminacijom I poticali jednakost” – združilo je i prikupilo više od 60 predstavnika civilnih društava i državnih institucija iz svih regija u kojima “OSCE” djeluje kako bi raspravljali o učenju i njegovom utjecaju u vezi istraživanja, dokumentiranja i prepoznavanja genocida nad romima i sintima i kako ono može djelovati na promociju tolerancije i ne-diskriminacije u svim segmentima društva.

Sudionici su se posebno fokusirali na potrebe državnih i uslužnih institucija, uključujući sudove i socijalne ustanove u slučajevima praktične diskriminacije. Predstavnici iz “OSCE” ureda za kontakte i slučajeve roma i sinta su prezentirali podatke prikupljene za potrebe opsežnog izvještaja u vezi priznanja i obilježavanja unutar “OSCE” regije dana genocida nad romima i sintima koji če biti objavljen kasnije u toku ove godine i koji če isto tako osvijetliti i ispuniti praznine u proučavanju i obilježavanju komemoracije.

“Poslije ratna društva su nadaleko ignorirali spoznaju o patnjama roma i sinta za vrijeme holokausta, dok su se diskriminacijske prakse i dalje svakodnevno nastavljale” – izjavljuje Mirjam Karoly, OSCE senior savjetnik za pitanja roma i sinta. “Mi moramo upozoriti na to kako se državne vlasti i javne institucije nose sa prošlošču i promoviraju izmirenje, kako bi se pravda iskazala žrtvama i nadolazečim generacijama”.

Sudionici seminara su također istaknuli važnost edukacije u vezi genocida u formalnim i ne-formalnim okruženjima, kako bi se društva još više senzibilirala u okolnostima koje mogu dovesti do zločina iz mržnje, nasilja i genocida.

“Potrebno je razumijeti vezu između edukacije oko povijesti roma i sinta i ukazati na njihove problem sa kojima se suočavaju danas” – izjavljuje Agneta Broberg, predstavnica ureda za jednakost iz Švedske. “Pojačana povijesna svjesnost, posebno među političarima i autoritetima je kljuć promjene”.

Ingrid Lomfors, direkor ureda “Forum žive povijesti”, izjavljuje “postoji zastrašujući i rani znakovi ružnog odnosa prema romima i sintima u društvu. Došlo je vrijeme da se borimo sa svakom vrstom rasizma kroz edukacije”.

Izvor:

http://www.osce.org

0