Suradnjom do mira

Suradnjom Do Mira

Jučer se na Trgu slobode okupilo dvadesetak mladih aktivista iz pograničnih mjesta Hrvatske i Srbije te su s okupljenim građanima Osijeka razgovarali o položaju i pravima nacionalnih manjina u gradu te općoj perspektivi i stanju ljudskih prava

“Prema popisu stanovništva, u zadnjih deset godina u Osijeku se broj pripadnika srpske nacionalne manjine smanjio za 3000. Uzrok tome su ratna stradanja, problemi poraća, porast nacionalizma, strah i nesigurnost proizašli iz relativiziranja zločina počinjenih nad srpskim civilnim stanovništvoom u Osijeku 1991. godine”, izjavio je Joco Glavaš iz osječkog ureda Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska.

Zaštita i promocija prava nacionalnih manjina te suočavanje s prošlošću bile su samo neke od tema obuhvaćenih u druženju mladih aktivista Hrvatske i Srbije sa građanima Osijeka. Aktivisti su pozvali građane da zapišu kratku poruku o tome kakav grad žele.

Aktivisti su se prisjetili i ubojstva Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije, ubijenog u do danas nerazjašnjenim okolnostima 1. srpnja 1991. godine u Tenji, prilikom odlaska na pregovore sa pripadnicima pobunjenih hrvatskih Srba

“Reihl-Kir je u vremenima najžešće ratne propagande, pokušavao i uspijevao primiriti i urazumiti svoje sugrađane s obje strane, odgovarajući ih od neprijateljstava. Njegovo djelovanje može mladima danas poslužiti kao primjer rješavanja sukoba. Reihl-Kir shvaćao je da je jedino kroz suradnju moguće postići održivi mir”, istaknuo je Bojan Fligler iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska.

Događaj u Osijeku dio je Karavane prijateljstva koja će ovog vikenda posjetiti i Vukovar, Slavonski Brod i Pakrac u kojima će se razgovarati o  lokalnim problemima i specifičnostima. Od 19. do 20. lipnja ove godine Karavana je obišla i četiri pogranična mjesta u Srbiji. U Šidu, Bačkoj Palanki, Novom Sadu i Subotici mladi aktivisti testirali su primjenu jezika i pisma nacionalnih manjina u Srbiji. U Šidu su zapalili svijeće in memoriam Miroslavu Milenkoviću, rezervistu JNA koji je počinio samoubojstvo odbijajući sudjelovati u napadu na Vukovar.

Nevena Miljački iz ureda Inicijative mladih za ljudska prava Srbija u Subotici zaključila je: “Ovo je izvrsna prilika za mlade ljude iz Srbije da posjećuju gradove u Hrvatskoj koji su bili izravno zahvaćeni ratom te razgovorom i druženjem s građanima iz prve ruke saznaju više o problemima proizašlima iz rata. Osim toga, projektom želimo dati mogućnost mladima iz pograničnih područja da neopterećni nasljeđem rata nude dobar primjer post-ratne suradnje.”

Program prekogranične suradnje s aktivnostima nastavlja na jesen, kada će mladi aktivisti u navedenim gradovima Hrvatske i Srbije organizirati edukacije za aktiviste, okrugle stolove, izložbe i razne druge aktivnosti opasnostima.

Ovom prilikom predstavljen je i novootvoreni ured Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska u Osijeku. Osječki ured Inicijative, kao dio regionalne mreže organizacija civilnog društva, bavit će se pitanjima zaštite ljudskih prava, tranzicijske pravde i regionalne suradnje. Otvaranjem ureda u Osijeku, mladim ljudima, ali i svima ostalima na osječkom području, pružaju se nove prilike za aktivizam i društveno djelovanje. Ured se nalazi u centru grada, na adresi Kapucinska 27/1.

Izvor::

http://m.h-alter.org

« od 2 »

 

0