PRIMJEĆENE NEPRAVILNOSTI: Traži se poništenje manjinskih izbora u Slavonskom Brodu

Nakon prošle nedjelje održanih manjinskih izbora, uložen je prigovor Državnom izbornom povjerenstvu na regularnost izbora za Vijeća romske nacionalne manjine.

Nepravilnosti su uočene od strane promatrača nositelja liste građana za Brodsko-Posavsku županiju i grad Slavonski Brod, i od samog biračkog odbora.

“Kada smo krenuli na glasovanje uočili smo nepravilnosti. Promatrači nisu bili obilježeni kao promatrači, glasači su se izmiješali s promatračima, a čak im je i sugerirano za koga trebaju glasati. Birački odbor nije odradio svoj posao kako treba”, rekao je Čedo Todorović koji se nalazio na listi Romske udruge mladih.

Za to imaju i dokaze u vidu fotografija (naslovna fotografija) koje su također dostavili Državnom izbornom povjerenstvu.

“Biračko mjesto je biračko mjesto, a ne može biti nečiji stožer i mjesto gdje e se dočekivati glasače, manipulirati, proslavljati. Bili su na ulazu u biračko mjesto, što je protuzakonito, jer koliko ja znam mora se biti udaljen najmanje 50 metara i ne smiju biti nikakava obilježja koja bi usmjeravala birače na mišljenja. Nositelji lista su bili kod samih kutija, dovodili ljude, usmjeravali za koga trebaju glasati. Promatrači su bili i u ulozi biračkog odbora, što je protuzakonito”, rekao je Robert Radić, predsjednik Udruge Roma „Ludari“ rumunjskog porijekla.

U jednom trenutku je došlo do narušavanja javnog reda i mira, a moglo je doći i čak do fizičkog obračuna između kandidata. Također bilo je problema i s listama gdje je dosta kandidata imalo isto ime i prezime i bez obzira što je dodatno kod svakog kandidata bila napisana i godina rođenja, zbog polupismenosti ili nepismenosti birača, ističu kako je bilo nemoguće znati o kojem se kandidatu radi. Napominju kako se mala pozornost daje ovim izborima i upravo zbog toga se događaju velike nepravilnosti. U prigovoru Državnom izbornom povjerenstvu navodi se da izbori nisu protekli demokratski i regularn te se zahtjeva poništenje i ponovno održavanje izbora.

Izvor:

http://soundset.hr

0