Izbori za vijeća romske nacionalne manjine u Brodsko-Posavskoj županiji nisu regularni

Autor: Čedo Todorović

Na uredništvo je stigao prigovor zbog nepravilnosti u provedbi izbora za vijeća nacionalnih manjina koje su se održale 31-og svibnja, a radi se o izborima za romsku nacionalnu manjinu za grad Slavonski Brod i Brodsko-Posavsku županiju.

Iako je odaziv birača romske nacionalne manjine za Brodsko-Posavsku županiju bio velik, večina birača se nije mogla snaći na listi da bi zaokužili svog favorita, jer lista za Brodsko-posavsku županiju je sadržavala 76 kandidata, gdje je večina kandidata istog imena i prezimena, a za grad Slavonski Brod, bilo je 45 kandidata, gdje je isto bilo kandidata sa istim imenom i prezimenom. Kandidati sa istim imenom i prezimenom su jedino bili različiti, jer su u nastavku u zagradi sadržavali godinu rođenja, što večina birača smatra da nije dovoljno prepoznatljivo da bi zaokružili svog favorita.

Kako se navodi u prigovoru koji je stigao na naš e-mail, nepravilnosti su uočene od strane promatraća nositelja liste građana za Brodsko-Posavsku županiju i grad Slavonski Brod, i od samog biračkog odbora. Promatrači su nadgledali birače preko biračke kutije i upučivali su iste birače koga da zaokruže. Što je bilo direktno kršenje izbornih pravila. Birački odbor nije upozoravao promatrače da krše izborna pravila što podnositelji prigovora smatraju da im je bilo svejedno za manjinske izbore, te su svoj posao odradili proforme.

Dogodilo se da su došli birači sa istim imenom i prezimenom, pa čak i sa istim rođenjem godišta, i dobili bi informaciju na biračkom mjestu da su već glasali što to uopće nisu, jer su druge osobe sa istim imenom i prezimenom bili  zaokruženi umjesto njih. Jedan je čak htio i podnijeti prigovor, na što ga je ćlan biračkog odbora upučiva da se dogovori sa tom osobom koja je umjesto njega zaokružila, ili da će poništiti njegov glas. Večina birača su bili nepismeni ili polupismeni birači, pa su im zbog toga druge osobe pomagale, ali nisu smjeli promatrači, pa čak i nositelji i kandidati lista, što su i napravili. što je isto kršenje izbornih pravila.

Birački odbor čak nije ni dao oznake promatračima da budu vidljivi kao promatrači, pa su bili izmiješani sa biračima, tako da osoba koja je došla na glasanje nije čak ni znala tko je promatrać. Birački odbor nije ni udajio osobe koje su glasale od mjesta glasanja, te su večina njih zadržala ispred ulaza biračkog mjesta. Biračko mjesto je bilo određeno u ulazu prostorijama Županije Brodsko-Posavske.

Postoji i fotografija kao dokaz koja je u prilogu prigovora na nepravilnosti gdje je birački odbor obilazio osobe koje nisu se mogli kretati u samom romskom naselju. Ćlan i kandidat na listi građana je upučivao i pokazivao osobama koje brojeve da zaokruže, dok drugi promatrać je bio upozoren od strane biračkog odbora da to nesmije raditi, te mu je ovaj odgovora da je nečak. Ali to je tako bilo odrađeno u 20-ak kuća. Moglo je doći i čak do fizičkog okršaja između kandidata koji je upučivao osobe za koga da zaokruže i promatrača koji ga je uslikao.

U 17:30 je isto moglo doći do fizičkog okršaja ispred biračkog mjesta, upravo zbog tog istog promatraća koji je upučivao osobe za koga da zaokruže. Kada su izbori završili, vrata biračkog odbora su bila širom otvorena, pa su osobe koje su čekale rezultat slobodno ulazile u prostorije biračkog odbora i zajedno sa bračkim odborom i promatračima prebrojavali glasove.

U prigovoru se navodi da izbori nisu protekli demokratski i regularni te se zahtijeva poništenje izbora i traže se ponovni izbori.

🔥0