Problem s legalizacijom romskih naselja u Novoj Gradiški

Od kada je aktualno pitanje legalizacije objekata, priča se o legalizaciji romskih naselja koja imaju najviše problema. U Mjesnom odboru Josip Rimac u Slavonskom Brodu naKon mukotrpnog rada riješilo se pitanje legalizacije, a u tome je pomogao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Kako je istaknuo Robert Radić, predsjednik Udruge Roma „Ludari“ rumunjskog porijekla Kajtazi je uspio od državnih službi iznaći financijska sredstva kako bi se odradilo prvo geodetsko snimanje, a potom i legalizacija.

“Ulažio sam veliki trud i zalaganje, ali i financijska sredstva u legalizaciju, pogotovo dok smo ishodili dokumentaciju i predali saborskom zastupniku. Sredstva su osigurana upravo preko saborskog zastupnika, pogotovo za arhitektonski i geodetski snimak, a potom i legalizaciju. Bogu hvala za ta sredstva, jer ti dokumenti su bili doista važni”, rekao je Radić.

Nažalost, kako u svemu, pa tako i u ovome legalizacija nije besplatna, stoga su i morali potražiti financijsku pomoć.

“Jedan dio je plaćen kroz osigurana sredstva, a jedan dio smo mi platili. Dogovor je bio sa saborskim zastupnikom da ćemo mi participirati s 10% sredstava od ukupnog iznosa legalizacije. I mi smo se s time složili, jer moramo i mi sudjelovati. Voljeli bi da možemo proći da ne plaćamo, ali i mi moramo dati doprinos u tome kako bi se sve riješilo”, ističe Radić.

Da bi se dobila spomenuta sredstva uvjet je bio da stanovnici tih objekata moraju biti deklarirani kao Romi. Čedo Todorović, predsjednik Romskog centra za promicanje i zaštitu ljudskih prava ističe da se prošle godine krenulo sa zahtjevima za legalizaciju kako ne bi došlo do kašnjenja u realizaciji. Područje Slavonskog Broda je u potpunosti riješeno, ali u Novoj Gradiški postoje određeni problemi.

“Ispada sada da ću prozvati Vijeće romske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije, ali je to i bio njihov posao i nisu ga odradili. Mi smo odradili posao na razini grada pošto smo u Vijeću romske nac. manjine Slavonskog Broda. U Novoj Gradiški postoje dva romska naselja, Bedem i Gaj i radi se o otprilike 50-ak objekata gdje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Na vrijeme su predali zahtjeve za legalizaciju, ali su i tu potrebna sredstva kako bi se pokrenuo postupak legalizacije”, napomenuo je Todorović.

Nadaju se da će problem legalizacije uskoro biti riješen i u Novoj Gradiški. Ujedno pozivaju sve pripadnike romske nacionalne manjine da izađu u nedjelju na manjinske izbore, kako za Vijeća romske nacionalne manjine na razini gradova, tako i na području Brodsko-posavske županije.

Izvor:

http://www.soundset.hr

https://romskiportal.com/wp-content/uploads/2015/05/Legalizacija.mp3?_=1
3