Bijes u Francuskoj zbog linije javnog prijevoza autobusom “Samo Romi”

Sindikat koji zastupa vozače autobusa u Montpellieru, južna Francuska, izazvao je ogorčenje nakon što je predložio stvaranje posebne linije vožnje autobusom za Rome nakon pritužbi o “nepodnošljivom” mirisu.

Kako se navodi u članku, objavljeno 02 travnja u lokalnim novinama “Gazette de Montpelier”, vožnja autobusne linije 9 koja povezuje centar grada sa romskim kampom u disktriktu Gammont, predstavlja “sanitarni” rizik za lokalnu zajednicu.

Predložena linija ima i potporu od gradske uprave TaM (Transport za urbana područja u Montpellieru), prema novinama Libération.

Bernard Gotis, predstavnik CGT sindikata se oštro suprostavlja takvom prijedlogu da uprava povuče autobuse sa linije koju koriste i romi.

Prema CGT sindikatu, predstavnici FO sindikat za prijevoz povukli su prošli mjesec autobuse sa redovne linije u protestu zbog nepodnošljivog smrada.

“To je sramota, Da postoji smrad, kada su romi u autobusu, i mis mo na to upučivali već dvije godine, ali to nije njihova krivica”, rekao je Gotis.

To je zato što smo ih napustili te oni u svom kampu nemaju vodu, oni nisu životinje, mi ne trebamo napadati siromašne ljude, već problem siromaštva treba napasti. mi ne želimo da se stvori apartheid u Montpellier.”

Kritike zbog postupka dolaze i od Europskog centra za Romska prava (ERRC).

“Francuska je obavezna poštivati zakone Europske Unije, da zabrani rasnu diskriminaciju, u svim poljima pa čak i u javnom prijevozu”, izjavila je organizacija svojom izjavom objavljenom u novinama The Local.

“Teško bi bilo zamisliti da posebna linija za Rome mogla iznositi ništa osim nezakonite diskriminacije. To stigmatizira Roma na način da Europski antidiskriminacijski zakon koji je osmišljen kako bi se spriječilo.

Ovo nije prvi put da se ideja o posebnoj liniji za Rome razmatra od strane vlasti.

Prošli listopad gradonačelnik Borgaro, sjevoro-zapad Italije je isto predložio, zbog kriminala u autobusnim linijama.

Ali plan nikada se nije ostvario. Novne The Local su pokušale kontaktirati TaM da komentaraju priču.

Izvor:

http://m.thelocal.fr

 

 

🔥0