Razbijaju predrasude Na fakultetima u Novom Sadu studira 100 Roma

Razbijaju predrasude: Na fakultetima u Novom Sadu studira 100 Roma

Na Medicinskom fakultetu studira 30 Roma, a većina su članovi Udruženja romskih studenata.

Četvrti predsednik URS, Nenad Vladisavljev, kaže da je uobičajeno da Romi studiraju i više ih u okolini ne tretiraju samo kao muzičare i sakupljače sekundarnih sirovina.Institucije nas manje diskriminišu, ali nisam siguran da li je i tako kada je u pitanju odnos ostalih građana prema nama – rekao je Vladisavljev.

Osim što su aktivni u udruženju i na fakultetu, mladi Romi koji studiraju medicinu, krajem jula će, u saradnji sa JKP „Ćistoća“, odnositi smeće iz naselja Bangladeš.

Trenutno pripremaju mlade za upis na Medicinski fakultet, a u pet osnovnih škola rade pripremnu i dopunsku nastavu dece od 5. do 8. razreda, kako bi sprečili osipanje dece iz škola.

Romski jezik još nije u službenoj upotrebi u Pokrajini, a o Katedri za romski se priča decenijama.

Do kraja godine trebalo bi da odbranim doktorat na temu Simboli u usmenoj romskoj književnosti. Posle toga imamo obećanja da će biti osnovana Katedra za romski jezik na Filozofskom fakultetu, ali više mislim da je to politička nego tehnička stvar – izjavila je Marija Aleksandrović, jedna od osnivača URS.

Ardita Ramadani, studentkinja Medicinskog fakulteta i članica URS, pre dve godine bila je prva na listi za upis na ovaj fakultet.

Upisala sam Specijalnu rehabilitaciju. Trenutno završavam drugu godinu – kaže Ramadani.

[themepacific_box color=”grey” text_align=”left” width=”100%”]Ne žele nacionaliste
– Sarađujemo sa sindikatima, bavimo se radničkim i ekonomskim pravima, jer je to najbolji put za našu integraciju. Sarađujemo i sa levičarskim grupama, kao što je Gerusija, ali od naših članova zahtevamo ideološki minimum. Ne želimo da jednog dana studenti postanu romski nacionalisti, ili ekstremisti – zaključio je Vladisavljev.[/themepacific_box]

Romski jezik još nije u službenoj upotrebi u Pokrajini, a o Katedri za romski se priča decenijama.
– Do kraja godine trebalo bi da odbranim doktorat na temu Simboli u usmenoj romskoj književnosti. Posle toga imamo obećanja da će biti osnovana Katedra za romski jezik na Filozofskom fakultetu, ali više mislim da je to politička nego tehnička stvar – izjavila je Marija Aleksandrović, jedna od osnivača URS.
Ardita Ramadani, studentkinja Medicinskog fakulteta i članica URS, pre dve godine bila je prva na listi za upis na ovaj fakultet.
– Upisala sam Specijalnu rehabilitaciju. Trenutno završavam drugu godinu – kaže Ramadani.

Izvor:

http://www.blic.rs

0