Ivanišević: Dekada Roma produžena na još 10 godina

Srbija je produžila Desetljeća inkluzije Roma i na naredni desetogodišnje razdoblje, a uskoro se očekuje izrada Strategije poboljšanja i inkluzije Roma u Srbiji, najavio je danas u Subotici predsjednik Vladinog savjeta za unapređenja položaja Roma Nenad Ivanišević.

On na skupu u organizaciji Edukativnog sentra Roma rekao da će Dekada Roma biti definirana na drugačiji način – njezino sjedište bit će u Sarajevu, a realizacija će teći kroz Pakt o stabilnosti jugoistočne Europe,
“Mislim da je to značajno za Romsku populaciju, jer su rezultati prošle dekade značajni i po broju upisanih učenika i đaka, i po onome što smo zajedno s europskom komisijom radili u izgradnji formalnih romskih naselja i rješavanju problema neformalnih romskih naselja”, rekao je Ivanišević , koji je i državni tajnik u Ministarstvu rada, boračkih i socijalnih pitanja.

On je najavio da će narednih dana biti održan sastanak s predstavnicima Ministarstva građevine na temelju inicijative Nacionalnog savjeta Roma o legalizaciji neformalnih romskih naselja, u skladu sa zakonom o planiranju i izgradnji.

“Cilj jeste da u novoj strategiji, koju ćemo započeti već sljedećeg tjedna, po prvi put Voditelj radne skupine bude Rom. I upravo predsjednik Nacionalnog savjeta Vitomir Mihajlović biće predsjednik Radne skupine za pisanje nove strategije jer smatramo da Romi najbolje znaju što Romima treba”, rekao je Ivanišević.
On je, s tim u vezi, najavio da će Vlada Srbije pružiti svu neophodnu podršku, Europska unija angažirati stručnjake, dok će “osnovnu definiciju potreba Roma morati dati sami Romi”.
“Ne treba se daje iz kabineta, ni mog niti bilo čijeg drugog, nego prosto zajedno s kolegama romske nacionalnosti da definiramo koje su to najbitnije potrebe i da to bude sastavni dio strategije i iz te strategije da proisteknu akcijski planovi”, rekao je Ivanišević .
On je dodao da će ti planovi biti realizirani i sredstvima iz europskih fondova, te da je zbog toga bitno da potrebe Roma budu definirane “na najbolji mogući način”.

🔥1