Pepeo žrtava holokausta ispred njemačkog parlamenta izazvao burne reakcije prosvjednika

Njemački likovno-aktivistički kolektiv Centar za političku ljepotu (ZPS)  ispričao se nedavno nakon javne pobune zbog „neukusne“ umjetničke instalacije postavljene u Berlinu. Spomen obilježje žrtvama holokausta grupa je postavila pred njemačkim parlamentom, kao upozorenje kancelarki Angeli Merkel o opasnosti suradnje s krajnje desnim strankama, uz slogan „pamćenje podrazumijeva borbu”. 

Naime, postoji bojazan da će stranka Angele Merkel, CDU, prekršiti svoja obećanja i surađivati s krajnje desnom strankom Alternativa za Njemačku (AfD) u budućnosti. AfD je trenutno treća po veličini stranka u njemačkom parlamentu pa bi se moglo raditi o uobičajenom (i opasnom) političkom pragmatizmu.

Problem je nastao zato što je dio umjetničke instalacije sadržavao pepeo žrtava nacističkih terora. Iz Centra su prethodno priopćili kako je prikupljeno preko 240 uzoraka tla s 23 lokacije širom Njemačke, kao i u prethodno okupiranim nacističkim područjima u Poljskoj i Ukrajini. Rezultati laboratorijskih testiranja pronašli su tragove ljudskih ostataka u preko 70% uzoraka tla, što ne iznenađuje jer su uzeti s područja u blizini Auschwitza, Sobibora, Treblinke i drugih mjesta nacističkih njemačkih koncentracijskih logora, gdje su se pepeo i posmrtni ostaci žrtava bacali u obližnja polja i rijeke.

Iz židovske perspektive, posljednja kampanja Centra za političku ljepotu problematična je jer krši židovski vjerski zakon o neometanju mrtvihizjavio je za Deutsche Welle predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster. Rekao je da bi bilo mudro da se grupa posavjetovala s rabinom prije uzimanja uzoraka tla.

Rad su kritizirali i brojni židovski čelnici, kao i Međunarodni odbor za Auschwitz, koji su ga ocijenili „bezosjećajnim”. Nitko ne smije stvarati umjetnost i politiku pepelom žrtava holokausta, rekao je njemačkim medijima član AKK-a Eliyah Havemann.

On je, s još dvadesetak ljudi, prosvjedovao protiv umjetničke instalacije na samoj lokaciji postavljanja. Prilikom te akcije, grupa prosvjednika nosila je zastavu Izraela. Urnu su omotali crnom neprozirnom trakom tako da se njen sadržaj ne bi vidio.

Iz ZPS-a su pak istaknuli kako su se prilikom stvaranja ove umjetničke instalacije čuli s mnogim rođacima ubijenih žrtava, kao i članovima židovske zajednice koji su pozdravili umjetničko djelo i poruku koju su pokušavali prenijeti. Naglasili su i da im je veoma žao zbog onih koje je instalacija povrijedila.

Željeli bismo se ispričati svima koji su pogođeni, rođacima i preživjelima, čije smo osjećaje povrijedili, objavio je ZPS u službenoj izjavi isprike. Naš rad, cijela naša politička i umjetnička aktivnost, bavi se groznim zločinima nacista, čiji je cilj bio i da uskrate dostojanstvo svojim žrtvama”, navodi ZPSPosebno su se ispričali židovskim institucijama, udruženjima i pojedincima koji smatraju da je njihov rad poremetio mir potreban mrtvima, u skladu sa židovskom religijom.

Nije im, ističu, bio cilj uznemiravati žrtve, već one koji zaboravljaju te žrtve i planiraju surađivati s poricateljima najvećih zločina kojima je ljudski rod svjedočio u nedavnoj povijesti. Je li bilo boljeg  i dostojanstvenijeg načina da se pošalje takva (umjetnička) poruka? Vjerojatno jest.

No ipak je indikativno da se rasprava o ovoj instalaciji svela gotovo isključivo na raspravu o limitima forme umjetničkog djela i osudu umjetnika, a budući potezi CDU-a, kao i stabilno pozicioniranje AfD-a u Njemačkoj i što to sve znači za prijašnje i buduće zločine – pali su u drugi plan.

Autor: Ivana Perić
Izvor: Phralipen

🔥2