Novost u španjolskim učionicama: Povijest romske zajednice

Raspravljajući o integraciji Roma u Europi, Španjolska se često navodi kao pozitivan primjer te model za ostatak europskih zemalja. S najvećom romskom populacijom u zapadnoj Europi – otprilike 750.000 tisuća Roma – Španjolska se kroz nekoliko vladinih inicijativa suočila sa zadatkom društvenog uključivanja i poboljšanja kvalitete života Roma.

Kako navodi Minorityrights.org, španjolska je vlada za period 2012.-2020. godine usvojila Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma s ciljem bolje koordinacije između centralne vlade i autonomnih područja pri ispunjavanju tog zadatka. Prethodno, kroz Program romskog razvoja, španjolska je obrazovna komisija započela nekolicinu obrazovnih inicijativa s naglaskom na inter-kulturalne programe u osnovnim školama te se u autonomnim područjima zapošljavanje romskih učenika starijih od 16 godina direktno podržava kroz programe promicanja raznih poslova te mnogobrojna usavršavanja.

U skladu s tim, prošli je tjedan španjolska ministrica obrazovanja Isabel Celaá najavila kako će se povijest romske zajednice ubuduće predavati u školama, kako bi se učenici romske manjine osjećali uključeno u materiju školskih programa te kako bi se revitalizirala borba za povećanje broja romske djece koja upisuju i završavaju osnovne i srednje škole, prenosi Euronews.com.

Prijedlog je da se na predškolskoj razini podučava o različitim obiteljskim strukturama s ciljem kulturnog i osobnog obogaćenja, dok bi u osnovnim školama djeca učila o romskim jezicima i njihovom utjecaju na španjolski jezik, umjetnost i književnost. Srednje bi škole podučavale romsku povijest u Europi od dolaska Roma u Španjolsku 1415. godine sve do romskog holokausta za vrijeme Drugog svjetskog rata. Također, u srednjim školama učilo bi se o masovnoj raciji Roma 1749. pod vlašću kralja Ferdinanda VI, ali i o neospornom doprinosu romske kulture u španjolskoj književnosti i umjetnosti.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Autor: Franka de Syo
Izvor: Phralipen

🔥0