Europski centar za prava Roma pruža pravnu pomoć žrtvama koji optužuju Slovačku zbog policijske brutalnosti

Autor: Čedo Todorović

Europski centar za prava Roma (ERRC) objavio je priopćenje za javnost u kojem je najavio pravnu pomoć Romima, za koje tvrdi da su ih u više navrata napali policajci u selu Milhosť u istočnoj Slovačkoj. Incident se dogodio 23. srpnja, kada su policajci prvo uhitili i fizički napali dva muškarca Roma u lokalnoj pivnici, a potom i njihove rođake u njihovim domovima, prenosi romea.cz.

Međunarodna organizacija spremna je slučaj predati Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Policija je bila pozvana zbog svađe koja je izbila u pivnici zmeđu vlasnika pivnice i dvojice mladića Roma, koji su privedeni.

Nakon što su ih umirili interventni policajci, oboje mladih roma su u više navrata bili napadnuti, dok su bili odvezeni u policijsku postaju, navodi ERRC. “Uveli su nas u auto i počeli udarati sve do tamo”, rekao je jedan od žrtava.

Prema ERRC-u, mladići tvrde da su bili prisiljeni stati čelom uz zid u policijskoj postaji dok su policajci nastavili da ih fizički napadaju. Jedan tvrdi da mu je čak pljunula u njegova usta.

Mladići kažu da su bili zatražili medicinski skrb, ali im je bila odbijena, i nakon što su ih prebacili između nekoliko policijskih postaja, na kraju su bili pušteni. U međuvremenu, majka i tetka jednog od mladih roma, nakon što su saznali da sumladići uhićeni i da će ostati preko noći, otišli su do pivnice gdje je došlo do incidenta kako bi saznali što se dogodilo.

Nastao je sukob između rodbine zatočenih i ostalih u pivnici. Kada su žene stigle kući, nekoliko je policijskih patrola čekalo ispred njihovih domova.

Policajci su ušli u domove te su počeli fizički napadati i obitelji. “Policajci su nas tražili u dvorištima. Pronašli su me i uhvatili za kosu te su me vukli na most, gdje su me započeli tući”, rekla je snaja jednog od zatočenih romskih mladića.

Tijekom racije jedan od policajaca navodno je stavio pištolj na njezino čelo. Drugi ju je policajac fizički napao i rasno zlostavljao Roma koji je sve promatrao.

Svjedok tih napada kontaktirao je policiju i operater mu je rekao da će biti poslana dodatna policijska patrola, ali nijedna druga patrola nije stigla na mjesto zločina da bi je istražila. Tri žene koje su rodbina dvojice Roma koji su bili uključeni u incident u pivnici potom su privedene i donešene u policijsku stanicu u Čaňa gdje su bile zatvorene u muškim toaletima i u skladištu, umjesto u sobe za ispitivanje, koje su obično pokrivene CCTV kamerama.

Žene su pretrpjele dodatno nasilje u policijskoj postaji prije nego su puštene 24. srpnja oko 16:00 sati. “Nije tajna da policija u Slovačkoj redovito brutalizira … romsku zajednicu. To smo javno obznanili u nekoliko navrata “, rekao je predsjednik ERRC-a Đorđe Jovanović.

“Umorni smo od slušanja izgovora i promatranja prakse što znači da se policajci izvuku sa kriminalnim radnjama kada istraga pokaže da “nije bilo prijestupa”. ERRC je spreman proslijediti ovaj slučaj i druge, Europskom sudu za ljudska prava ako slovačka policijska inspekcija ponovno ne bude u mogućnosti provesti istragu koja nije zaokupljena vlastitom rasističkom predrasudom prema romskim građanima.”

🔥0