Načelnik općine Kotoriba, Ljubomir Grgec: “Nije u redu da se za dan rada za opće dobro od kazne otpisuje po 800 kuna”

Autor: Miljenko Ovčar

Mario Horvat iz Vrtnog naselja u Kotoribi požalio nam se kako mu načelnik Ljubomir Grgec ne želi omogućiti da radom za opće dobro odradi novčanu kaznu od 1.600 kuna. – Nije u redu da se za dan rada za opće dobro od kazne otpisuje po 800 kuna u situaciji kada naši djelatnici na javnim radovima dobivaju mjesečne plaće od cca 3.000 kuna – kaže Grgec

Prije nekoliko dana našoj se redakciji obratio Mario Horvat iz Vrtnog naselja u Kotoribi. Nezadovoljan je što mu tamošnji načelnik Ljubomir Grgec ne želi omogućiti da sudjelovanjem u javnim radovima, odnosno radom za opće dobro, odradi novčanu kaznu od 1.600 kuna koju mu je odredio sudac Prekršajnog odjela Općinskog suda Čakovec.

Horvat optužuje načelnika Grgeca da mu je na drzak i bezobrazan način rekao neka se obrati strankama za koje su pripadnici njegove nacionalne manjine glasali. Također ga proziva zbog nepravde i govora mržnje.

– Policijska postaja Mursko Središće mi je napravila kaznu prilikom legalnog ulaska u Sloveniju. Razlog su bila duga svjetla. Želim istaknuti da nisam među osobama koje su, vozeći automobil, usmrtili ljudsko biće. Ti ljudi nažalost su kod dotičnog primljeni da odrade rad za opće dobro. Njihov rad će potrajati po nekoliko mjeseci. A meni je određeno samo 16 sati. Napominjem da sam po struci Tehničar cestovnog prometa i zaposlena sam osoba. Zato me ovo svrstavanje  i prozivanje, te stavljanje sviju nas Roma u isti koš pomalo ljuti – piše nam, između ostalog, nezadovoljni Horvat.

– Ovdje se uopće ne radi o tome tko je i što je gospodin Horvat, smireno uzvraća Ljubomir Grgec.

– Pokušao sam mu objasniti da je moj stav isti prema svim osobama koje bi svoju kaznu trebale odraditi na sličan način u našoj općini. Smatram da lokalna samouprava nije ta koja će rješavati probleme države i zakonodavca. Njihov je posao osigurati potrebne zatvorske kapacitete ili urediti neki drugi način izdržavanja ili odrađivanja kazne, a ne prebacivati lopticu na nas kad nemaju rješenje nekog problema.

Također mislim da nije u redu da se za dan rada za opće dobro od kazne otpisuje po 800 kuna u situaciji kada naši djelatnici na javnim radovima dobivaju mjesečne plaće od cca 3.000 kuna. Osim toga, gospodin Horvat nema položenu zaštitu na radu i, kao što sam njemu rekao, njegovim zapošljavanjem bih kršio zakon, a smatram da kršenje zakona nije ili barem ne bi trebala biti namjera zakonodavca i pravosudnog sustava.

Iz centralne vlasti česte su kritike na naš račun, a upravo ovakvi slučajevi pokazuju koliko često oni izbjegavaju ili bježe od problema koje stvaraju svojim odlukama, prebacujući ih na lokalnu samoupravu od socijale do pravosuđa. Radije neka se prebroje koliko ih ima zaposlenih bez potrebe i upitaju što zapravo rade. S ovim stavom upoznao sam i nadležne pravosudne institucije – završio je Grgec.

Izvor: emedjimurje.rtl.hr

🔥0