Slovačka: Video policijske intervencije protiv Roma na benzinskoj pumpi, izazvale viralne prosvjede

Autor: Čedo Todorović

Slovački mediji izvještavaju da se kasno u nedjelju navečer i tijekom ranih jutarnjih sati ponedjeljka dogodio incident između policije i skupine lokalnih stanovnika u Šačanskom naselju Košice, koji sada optužuju policiju za počinjenje brutalnosti i kršenje njihovih prava. Nekoliko obitelji iz lokalnog stambenog naselja (ne-Romi i Romi) slavili su dolazak prijatelja iz Engleske na lokalnu benzinsku pumpu kada se incident dogodio, piše ćeški romski portal romea.cz.

Slavlje je očevidno zasmetalo patrolnom časniku koji je htio prekinuti slavlje, što je dovelo do sukoba nakon čega su Mariánu Kucháru stavljene lisice i te je bio odveden. Oni koji su slavili tvrde da nikoga nisu ometali ili nikoga sprečavali da nešto učine na benzinskoj postaji.

Oko 400 ljudi, većinom Romi, sutradan je protestiralo protiv intervencije policije. Slavljenička grupa priznaje da su konzumirali alkohol kupljen na benzinskoj stanici, ali kažu da im je policajac preporučio da odu na postaju, jer su navodno pravili previše buke slaveći na ulicama stambenog naselja.

“Došao je da nas upozori da kršimo noćnu tišinu. Da, poštovao sam to, rekao sam mu da, 23:00 je sati, idemo do benzinske pumpe. Tamo je prostor sa stolicama, tamo čemo nastaviti dalje”, rekao je Kuchár poslužitelju vijesti Noviny.cz.

U 3:30 ujutro je započeoe sukob. “Policijska patrola je upozorila prisutne da su previše bučni i da je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića na javno dostupnim mjestima, tako da su činili nezakonite radnje”, navela je slovačka policija u priopćenju za javnost.

Oni koji su slavili tvrde da su im zaposlenici na benzinskoj pumpi mogli dopustili da sjede na otvorenom i da je jedan od policajaca imao predrasude prema njima, i zato je sukob eskalirao. Policija tu tvrdnju odbacuje.

“Oni koji su bili prisutni su očito bili pod utjecajem alkoholnih pića, ponašali su se agresivno i glasno su vikali da ne rade ništa loše. Jedan je časnik dao sve od sebe kako bi ih smirio i riješio situaciju na miran način”, navodi se u policijskom priopćenju.

Kuchár se ne slaže s tom tvrdnjom. “Imao je predrasude prema meni. Ne mogu to drugačije objasniti. Moja prava su povrijeđena. Gurnuo je moju ženu, a moju snaju su napali pripadnici hitnih motoriziranih jedinica. Nije bilo razloga za to “, Kaže Kuchár u video izjavi koju je Ivan Hriczko dao o incidentu.

U tom se videu nalaze i komentari “romskog kralja” Róberta Botoša, koji prigovara intervenciji policije. Tijekom nekoliko sati oko 400 ljudi okupilo se sljedećeg dana kako bi prosvjedovalo protiv intervencije, mirno izrazivši zabrinutost zbog policijske brutalnosti i straha za svoju djecu i svoju ostalu rodbinu.

U njihovoj izjavi, policija kaže kako će intervenciju istražiti nadređeni služnbenici, pa vjeruju da je bila proporcionalna. “Dežurna intervencija časnika PZ-a i osigurani snimci s mjesta događaja biti će podvrgnuti istrazi nadzornika koji je, prema trenutnim nalazima, procijenio službene aktivnosti i stvarnu intervenciju službenika PZ-a kao adekvatne i zakonite”, priopćila je policija.

🔥0