Nurini roditelji ulagali su u njeno obrazovanje, sada ona isto čini za druge Rome

Autor: Saša Užarević/HRT

Nura Ismailovski prva je Romkinja u povijesti Republike Hrvatske koja je završila Farmaceutsko biokemijski fakultet te obrazovanje nastavila i na poslijediplomskom studiju. Danas se zalaže da se što više djece pripadnika romske nacionalne manjine u Hrvatskoj obrazuje.

– Ja sam prije svega rođena Zagrepčanka. Djetinjstvo sam provela na Marulićevom trgu. Bilo mi je predivno, upravo zato što tada nismo bili opterećeni tko smo i što smo, jednostavno smo bili prijatelji. Ta su prijateljstva i danas aktualna i jako sam sretna zbog toga, kaže nam.

Obrazovanje je najbolji preduvjet za uspjeh, smatra.

– Obrazovanje je u biti temelj za ostvarivanje svih ciljeva kojima težim. Ne samo ja, nego to pokušavamo usaditi i našim pripadnicima romske nacionalne manjine, kaže i napominje kako je ona imala sreću što su roditelji ulagali u nju.

Iako problemi u sustavu postoje, smatra da bi što veći broj romske djece trebalo uključiti u sustav obrazovanja te im tako osigurati bolju budućnost.

– Izuzetno volim svoju struku. Radim kao magistra farmacije i voditeljica sam jedne od Gradskih ljekarni Zagreb. Jako puno ulažem u svoje obrazovanje, tako da i sada, sa skoro 43 godine, imam još puno toga završenog. Naime, menadžerica sam u zdravstvu. Jedna sam od 14 pharmacy menadžera u RH. A ono na što sam jako ponosna, kad mi je beba bila svega dva mjeseca stara, ja sam upisala poslijediplomski studij, dodaje.

I sama pomaže da se što veći broj romske djece uključi u sustav obrazovanja.

– S obzirom na to da je problematika romske nacionalne manjine vezana uz vrlo slabi postotak završavanja osnovnoškolskog obrazovanja, jako sam involvirana u taj dio, tako da sam u biti i kao zastupnica gradske skupštine bila predlagateljica odluke o stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine, čiji je cilj bio da povećamo broj učenika koji će završiti srednjoškolsko i upisati visokoškolsko obrazovanje. Imamo jako velike uspjehe, ove godine završili smo sa 75 stipendija za učenike i pet stipendija za studente, kaže nam.

Nura Ismailovski svima može biti uzor. Svojim primjerom pokazuje da se voljom i rado može doći na svaki cilj.

Izvor: magazin.hrt.hr

🔥2