Kosovo: Ubijen Rom u centru Prištine, ubojica uhapšen

Gani Rama (45), Rom iz Prištine ubijen je prošle subote  u ovom gradu.

Gani je pronađen u centru Prištine u podvožnjaku bulevara Bila Klintona, a od zadobijenih povreda  umro je u hitnoj službi, izvjestili su Prištinski mediji.

Prema pisanju medija, Romski novinar iz Prištine, kontaktirao je policiju jer je saznao da je kamera za praćenje zabilježila zločin i počinitelja.

Ubojica:Nexhat Blakqori

Intezinvnim istražnim radnjama Prištinske policije uhapšen je Nexhat Blakqori osoba osumnjičena za ubistvo Ganija Rame.

Motivi ubojstva su još uvijek nepoznati, a policija je izjavila da se osumnjičeni nalazi u procesu davanja intervjua i da se u dogovoru sa nadležnim tužiteljem sve dalje radnje poduzimaju u skladu sa zakonskim procedurama.

Gani Rama je pobjegao u Njemačku poslije bombardiranja Srbije  1999. godine . Tamo je upoznao svoju ženu, koja je živjela u Njemačkoj od 1990. godine. Par je dobio pet kćeri. U siječnju 2010, Gani Rama je prvi put uhapšen i deportiran na Kosovo. U Prištini je prema pisanju tamošnjih medija, bio beskućnik i nekoliko puta bio pretučen. Kada ga je Romski centar posjetio u Prištini 2010. i 2012. godine, ispričao im je o prijetnjama i prije, premlaćivanju od strane kosovskih Albanaca. Pošto je on tako često napadnut, više puta je spomenuo da će jednog dana biti ubijen. Ganiju je prijeteno ubojstvom i od susjeda Albanaca.  On je prijetnje i prebijanja prijavljivao policiji, ali nije bilo pomoći, već samo prijetnje od strane policijie da će ga zatvoriti ako se ponovo žali.

Gani Rama kao razlog traženja azila u Njemačkoj je navodio prijetnje ubistvom koje je dobijao, ali mu niko nije vjerovao. Pošto nije bio siguran na Kosovu i želio je da se vrati svojoj porodici, vratio se ilegalno u Njemačku poslije nekoliko meseci. Međutim, on je uhapšen, ali nije mogao biti deportiran zbog tuberkuloze opasne po životu. Ostao je na bolničkom liječenju nekoliko mjeseci, dok je 12. travnja 2011. njegova supruga deportirana sama sa svojim kćerima. Nakon otpusta iz bolnice, Gani je takođe deportiran. Porodica je živela u lošim uslovima na Kosovu. Ganijevo zdravlje je i dalje bilo loše, jer je njegovo liječenje zaustavljeno deportacijom. Napravljen je još jedan pokušaj da se živi sigurno – porodica se vratila u Njemačku. Gani Rama je 24.5.2017 ponovo deportiran na Kosovo. Od tada je živio u Prištini bez svoje porodice.

Često se ukazuje da život Roma na Kosovu nije siguran. Podsjetimo se,  nedavno je izvršen brutalan napad na jednu Romkinju dok je nekoliko ljudi sve to mirno posmatralo.

Video: RTK
Foto: time.al
Izvor: rominfomedia.rs

🔥0