Odbor za ljudska prava osnovao radnu skupinu koja će obići Međimurje

Saborski Odbor za ljudska prva i prava nacionalnih manjina odlučio je u srijedu formirati radnu skupinu koja će obići dijelove Međimurske županije u kojima dolazi do tenzija između većinskog stanovništva i manjinskoga romskog stanovništva kako bi dobio cjelovitu sliku o tamošnjoj situaciji koja je dovela do nedavnoga prosvjednog skupa “Želim normalan život”.

Radna skupina koju čine članovi Odbora Furio Radin (zastupnik talijanske nacionalne manjine), Domagoj Hajduković (SDP), Dražen Barišić (HDZ) , Dragana Jeckov (SDSS), Veljko Kajtazi (zastupnik romske nacionalne manjine) te predsjednik Odbora Milorad Pupovac (SDSS) obići će institucije i zajednice u Međimurju te proučiti sva izvješća nakon čega će Odboru podnijeti izvještaj s preporukama nadležnim tijelima, zaključeno je na sjednici.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako se pitanjem romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji nitko nije ozbiljno bavio godinama, ali i da to pitanje nije pitanje samo represivnog sustava, nego i pitanje obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne skrbi.

– Potrebna je horizontalan i vertikalna koordinacija na samom terenu lokalnih vlasti, županije i predstavnika romske zajednice, naglasio je ministar Božinović i istaknuo mogućnosti koje se nude kroz EU fondove za rješavanje pitanja Roma.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi složio se da policija ne može riješiti probleme Roma i ukazao na potrebu većih napora institucija na svim razinama kako bi se poboljšao njihov položaj. Tri četvrtine Roma živi u izoliranim naseljima, 54 posto nema priključak na kanalizaciju ili septičku jamu, 46 posto nema opskrbu pitkom vodom unutra stambenog prostora, 31 posto romske djece ide u srednju školu, iznijela je podatke pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

– Koje su njihove mogućnosti u životu, o čemu mi pričamo?, upitala je te i ona naglasila potrebu veće koordinacije institucija.

Prosvjed pod nazivom Želim normalan život održan je 1. lipnja na čakovečkome središnjem trgu na kojem su govornici ukazivali na neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje u njihovom kraju, te prozivali sustav koji je, tvrde, zakazao kada je riječ o tamošnjoj romskoj zajednici.

Izvor: vijesti.rtl.hr

0