Srbija: Osnovna škola “Branko Radičević” iz Bujanovca neće postupiti po preporuci povjerenika, ostaju romska odjeljenja

Dok Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu od travnja mjeseca „preporučuje da sprovede desegregaciju“, odnosno formiranje mješovitih odeljenja sa srpskom i romskom djecom, a iz škole poručuju da bi premještanje učenika bilo štetno, Ministarstvo prosvjete se ne oglašava., piše portal Bujanovačke.

„Nećemo postupiti po preporuci Povjerenika jer je naš stav da je formiranje novih odjeljenja, odnosno premještanje i razdvajanje učenika, pogotovo u toku školske godine, štetno sa pedagoškog aspekta“, rekla je Bujanovačkim ravnateljica škole Mirjana Nešić.

„Desegregacija“ ne bi obuhvatala samo dva odjeljenja sastavljena isključivo od romske djece u prvom razredu, kako se mislilo, već bi trebala da bude sprovedena i u ostalim nižim razredima jer ima još takvih odjeljenja – u drugom razredu jedno i trećem i četvrtom još po dva.

Sve je počelo u rujnu 2018. godine kada je pod pritiskom roditelja budućih prvaka, o čemu su Bujanovačke pisale, odlučeno da djeca iz srpske zajednice, njih oko 30, budu raspoređena u tri mješovita odjeljenja dok su preostala dva činila isključiva romska djeca.

Roditelji srpskih „prvaka“ su uporno zahtjevali, kako kaže ravnateljica, da ta djeca budu u jednom odeljenju, uslovljavajući upisom u školu u Levosoju ako se zahtjev ne ispuni.

„Nakon sastanka roditelja, nas iz škole, predstavnika resornog ministarstva i prosvjetnih inspekcija, došlo se do kompromisa u vidu tri mešjovita odeljenja“, kaže ravnateljica Nešić.

Ako su raniji slični kompromisi prošli ispod radara javnosti, medija i  nevladinih organizacija, posljednji nije, pokazuje priopčenje organizacije Praxis od ponedeljka.

Po njihovoj pritužbi Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio je da su „OŠ „Branko Radičević“, Ministarstvo prosvjete i Općinska uprava u Bujanovcu, svako sa aspekta svoje nadležnosti povrijedili odredbe članova 6. i 19. Zakona o diskriminaciji jer nisu sproveli adekvatne i efikasne mjere kako bi spriječili i otklonili formiranje odjeljenja koja čine isključivo romski učenici“.

Po riječima ravnateljice Nešić, škola od nadležnog ministarstva nije dobila nikakve instrukcije da li i kako da postupa po preporuci Poverenika, dok Driton Redžepi, načelnik općinskog Odjeljenja za javne službe, u čijem je djelokrugu školstvo, smatra da lokalna samouprava ne snosi nikakvu odgovornost.

„Naše ingerencije ne zadiru u način formiranja odjeljenja po školama“, kategoričan je Redžepi.

Izvor: bujanovacke.co.rs/rominfomedia.rs

🔥0