Fanfare Ciocarlia – limena zvijer s dvadeset i četiri noge

Po mnogima najbolji romski brass orkestar na svijetu, Fanfare Ciocarlia, koji čini 12 romskih virtuoza iz Rumunjske, sprema se napraviti spektakl u utorak, 11. lipnja u Vintage Industrial Baru, a njihov koncert ujedno je i prvo službeno festivalsko zagrijavanje za ovogodišnji Motovun Film Festival s kojim ih povijest veže još od davne 2002. kada su na ovoj čarobnoj lokaciji održali svoj drugi nastup u Hrvatskoj i stekli veliku količinu obožavatelja.

Ovo veselo društvo, nakon sedam dugih godina čekanja napokon će nas počastiti posjetom Zagrebu, što je razveselilo mnoge, a ni oni sami ne skrivaju veselje povodom ponovnog susreta.

O da – apsolutno! Jedva čekamo vidjeti naše zagrebačke fanove u plesnoj groznici pred pozornicom! Čuvamo prekrasne uspomene od posljednjeg puta i želimo ih još jednom oživjeti na ovom koncertu.

U kratkom razgovoru ususret koncertu u Zagrebu dotakli smo se koječega pa tako i geneze legende o orkestru Fanfare Ciocarlia. Fanfare Ciocarlia (“ševina pjesma”) nastali su prije 23 godine u selu Zece Prajini na sjeveroistoku Rumunjske gdje je živjelo osamdesetak romskih obitelji. Orkestar je inače okupio Nijemac Henry Ernst koji je često putovao Rumunjskom u potrazi za tradicionalnim sviračima iz ruralnih krajeva, a njihova suradnja traje sve do danas. Za one koji se još nisu imali priliku susresti s njihovom glazbom, evo što su nam otkrili:

Odrasli smo zajedno u Zece Prajini i svi se znamo još od djetinjstva. Kada bi se stariji uputili nastupati na kakvom vjenčanju tijekom vikenda, mi smo se skupljali i satima svirali poput benda na okolnim brežuljcima i sanjali o neprekidnim angažmanima na vjenčanjima, gomilama novca kojeg bismo donosili doma roditeljima i maštali da sviramo bolje i brže nego naši očevi i braća. To nas je ujedinilo i postalo početna iskra i temelj našeg benda godinama kasnije.“, otkriva nam ova vesela svita. “Naš san se ostvario 1996. kada je u priču ušetao Henry Ernst koji nas je otkrio i koji je od tog trenutka postao menadžer benda. Prva međunarodna turneja dogodila se samo godinu kasnije i postigli smo instantni uspjeh. Metaforički i doslovno, protutnjali smo Europom uz zvuk truba. Svi smo to sanjali, no jesmo li vjerovali u to? To vam je bilo kao da vjerujete u put na mjesec – da moguće je, no je li moguće za svakoga? Teško. No danas smo već na putu za Mars nakon 2500 održanih koncerata na pet kontinenata – samo pogledajte naslovnicu našeg posljednjeg izdanja. U svijetu smo poznati kao brass orkestar u petoj brzini koji u svojem nastupu kombinira dovitljivost, humor i ponešto tehničke briljantnosti. Samo glazbenici iz Zece Prajini sviraju puhačke instrumente s tolikom vještinom. Zašto? Ne znamo. To su radili naši stari, radimo i mi danas… Nitko nije proveo istraživanje gdje je sve počelo, no postalo je zaštitni znak Zece Prajini i sva su okolna sela angažirala naš brass orkestar za vjenčanja i slavlja. Ljudi jednostavno vole vruć i energičan ples. Iskreno, od malih nogu se učimo svirati tom brzinom svaku notu i to je postalo toliko prirodno i dio nas da je teško usporiti…

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: mixer.hr

🔥0