U Međimurju živi čak 10.000 Roma

Foto: screenshot
Autor: Leona Šiljeg

‘Ima nas dosta u svim naseljima koji žele da rade, ali ne mogu dobiti posao za stalno’

Dva dana su prošla od prosvjeda stanovnika Međimurja nazvanog “Želim normalan život“, a reakcije na prosvjed još se ne stišavaju.

Javile su se brojne nevladine udruge koje misle da je to poziv na diskriminaciju i govor mržnje. Brojni kolumnisti smatraju  da je to primjer manipuliranja strahom i čisti rasizam. Puno je govora i o tome tko su  organizatori prosvjeda, jer jedan njih na Facebooku koketira s ustaštvom, a drugi je aktivist inicijative Željke Markić.

Puno se priča o svemu – osim o tome kako riješiti problem, koji očito postoji. Činjenica je da u Međimurju živi najveći broj Roma u Hrvatskoj, njih 10 000. Činjenica je i da čine trećinu svih nezaposlenih u toj županiji, ali i da su 80 posto primatelja socijalne pomoći. Činjenica je i da velik broj romske djece ne ide u školu, kao što je činjenica da je među otkrivenim počiniteljima kaznenih djela 70 posto Roma.

Parag je najveće romsko naselje u Hrvatskoj. Nemoguće ga je pronaći na Google karti i ima oko 2000 stanovnika. Mještani poručuju da i oni žele miran život i da imaju razloga prosvjedovati svaki tjedan.

Čine trećinu nezaposlenih

Sve to zbog velikog prosvjeda u subotu, nazvanog “Za normalan život.” I ovi Romi htjeli su dan kasnije prosvjedovati, prijavili su ga, ali dozvolu nisu dobili. U Međimurju živi  10 000 Roma. Čine trećinu svih nezaposlenih.

Ima nas dosta u svim naseljima koji žele da rade, ali ne mogu dobiti posao za stalno. Znate ono da se uzme kredit, da se mogu kuće graditi i to, govori za RTL DirektRadovan iz Paraga

Osamdeset posto ih koristi  socijalnu pomoć. Što se tiče kaznenih djela, Međimurska županija je peta u Hrvatskoj s najnižom stopom prijavljenih. U 2018. godini bilo ih je 1053, a razrješeno je malo više od pola.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: vijesti.rtl.hr

0