Nazovimo prosvjed protiv Roma u Čakovcu pravim imenom: To je čisti rasizam

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL,Index
Autor: Gordan Duhaček

U OSCARIMA nagrađenom filmu “Philadelphia” iz 1993. godine Tom Hanks glumi odvjetnika Andrewa Becketta koji na poslu dobije otkaz zato što mu šefovi doznaju da ima AIDS i da je homoseksualac. Beckett se odluči tužiti svoju bivšu firmu zbog diskriminacije, no na početku ne uspijeva pronaći odvjetnika koji bi ga zastupao, a kao dobar odvjetnik zna da čovjek koji sam sebe zastupa na sudu za klijenta ima budalu.

Jedan od onih koji su prethodno odbili preuzeti Beckettov slučaju je i Joe Miller (Denzel Washington), koji Becketta kasnije susreće u knjižnici kako istražuje potencijalne argumente za svoju tužbu, za koju se odlučio da će je ipak sam podnijeti.

Suština diskriminacije

Beckett Milleru pokazuje jednu presedansku sudsku odluku u kojoj je nalazi i ova rečenica, koju naglas pročita Miller: “This is the essence of discrimination: formulating opinions about others not based on their individual merits, but rather on their membership in a group with assumed characteristics.” Prevedeno na hrvatski: “To je suština diskriminacije: stvarati mišljenja o drugima ne na temelju njihovih individualnih odlika, već na temelju njihova pripadanja skupini s pretpostavljenim karakteristikama.”

Prosvjed protiv Roma koji je danas održan u Čakovcu – a bio je to da se ne zavaravamo baš prosvjed protiv Roma – paradni je primjer diskriminacije, i to diskriminacije utemeljene u fašističkim i rasističkim stavovima. Dokazni materijal su isporučili sami organizatori, u samom nazivu i najavi prosvjeda, kao i u govorima koji su na njemu održani.

Romi kao prijetnja željenoj normalnosti

Prosvjed je održan pod geslom “Želim normalan život”, a oni koji to navodno onemogućavaju su “mnogi u njihovom kraju, a pogotovo dio romske manjine”. Ti “mnogi, pogotovo Romi”, ponašaju se “katastrofalno, neodgovorno, opasno i kriminalno”, implicitno se tvrdi da su oni nenormalni nasuprot normalnih Hrvata, a jasno se kaže da su oni prijetnja željenoj normalnosti.

U namjeri da zakamufliraju rasistički i fašistički duh prosvjeda, organizatori su poručili i da “među Romima ima dobrih ljudi”. Zamislimo da netko kaže “među Židovima ima dobrih ljudi” ili “među Hrvatima ima dobrih ljudi”. Da bi se do kraja razotkrila diskriminativna poruka takve izjave o Romima; ona znači da su Romi pretežito loši, ali eto ima i među njima dobrih ljudi. Dobar Rom je, dakle, dobar UNATOČ tome što je Rom. Tj. stvara se mišljenje o drugima ne na temelju njihovih individualnih karakteristika, već na temelju njihova pripadanja skupini s pretpostavljenim karakteristikama, a to je – suština diskriminacije.

Kodirani jezik rasizma

Treba napomenuti da diskriminacija nije uvijek direktna i očita, između ostaloga jer su počinitelji diskriminacije svjesni da je čine pa se trude zakamuflirati je kako zbog diskriminacije ne bi bili javno prozvani ili zakonski gonjeni, pa se često manifestira u kodiranom jeziku. U američkom engleskom se to zove “dog whistle”, što je u praksi najčešće slanje suptilne rasističke poruke upućene određenoj skupini ljudi na način da se izbjegne otvoreni rasizam, ali da svi oni kojima je poruka upućena lako razumiju kako je riječ o baš o tome. Neće se reći “nigger”, nego će se govoriti o npr. “thugs”, o crncima kao “superpredatorima”itd.

Zato je važno analizirati diskurs organizatora antiromskog prosvjeda u Čakovcu, jer i oni su svjesni da taj prosvjed ne mogu direktno brendirati kao antiromski, ali da on baš to je i da svi koji dođu na njega razumiju da to je. Pritom vješto koriste realne probleme koji postoje u tom kraju kako bi nagazili cijelu jednu manjinsku zajednicu, koja je već diskriminirana i socijalno izolirana u hrvatskom društvu, prebacujući kriminalno ponašanje pojedinaca na sve Rome.

Najviše lošeg Hrvatima u RH su učinili drugi Hrvati

S druge strane, nema nikakve sumnje da daleko najviše kriminala u Republici Hrvatskoj počine etnički Hrvati, ali nikome ne pada na pamet zbog toga organizirati prosvjed protiv Hrvata i kvazidobrohotno poručivati da i “među Hrvatima ima dobrih ljudi”. Dapače, većini Hrvata u RH je nešto loše učinio neki drugi Hrvat, ali to iskustvo se ne koristi na način da se svakog pojedinog Hrvata tretirao kao potencijalnog kriminalca. Ako se isto čini prema Romima, to je nedvojbeno diskriminacija.

Sav horor antiromskog rasizma i fašizma današnjeg čakovečkog prosvjeda se razotkrio u govorima organizatora.

“Međimurski čovjek nije zaslužio da ga se gazi i maltretira. Prepošten čovjek živi u Međimurju i zato smo tu gdje jesmo”, rekao je jedan od njih, Dragan Pancera, istovremeno podilazeći taštini “međimurskog čovjeka” i isključujući sve iz te kategorije koji nisu “prepošteni”. Rome, je li. Da ne bi bilo nikakve zabune, dodao je i sljedeće: “Sedam posto njih napravi sedamdeset posto sveukupnog kriminala u županiji. To vam sve govori. Oni uvijek tvrde da su to pojedinci. Nisu pojedinci u pitanju.” Nisu pojedinci, Romi su sami po sebi kriminalni, to je njegova poruka.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: index.hr

 

1