BIH: U Goraždu uskoro izgradnja stambenih objekata za romsku populaciju

Foto: Fena

U goraždanskom naselju Podhranjen uskoro će početi izgradnja stambenih objekata za pripadnike romske populacije.

U gradskoj upravi potpisan je ugovor sa izvođačem radova, firmom “Kaja Company“, a ukupna vrijednost projekta rapoređenog u dva LOT-a je oko 227.000 KM.

Kako je pojasnio gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, predviđena je izgradnja dva objekta sa po jednom stambenom jedinicom, i jednog objekta sa dvije stambene jedinice.

– Mi smo prošle godine aplicirali prema državnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice s projektom za stambeno zbrinjavanje romske populacije. On je bodovan visokim ocjenama i dobili smo sredstva u iznosu 200.000 KM. Na bazi toga uradili smo projekt i izabran je najpovoljniji izvođač. Grad Goražde sufinancira projekt, kao i izradu projektne dokumentacije i nadzor, s učešćem oko 37.000 KM – kazao je Ramović.

Dodao je da firma “Kaja Company” iz Goražda ima rok od 120 dana za izvođenje radova.

– Nadamo se da će na vrijeme uraditi ovaj projekt i drago mi je da ćemo konačno riješiti ovaj problem romske populacije, s tim da smo im otvoreno rekli da moraju čuvati ove objekte. Obećali su nam i ne želimo da se ovi objekti devastiraju. Znamo da već postoje i učenici iz ove populacije koji pohađaju školu i to nam je bio dodatan motiv da ovo realiziramo, a Grad Goražde će biti vlasnik ovih objekata – kazao je gradonačelnik Goražda.

Izvor: portal-udar.net

0