BIH: Romkinja sam, dakle ne zaslužujem posao

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Autor: Dalibor Kraišniković

Nakon što je završila Medicinsku školu, Sanja Salešević (26) iz Prijedora, nije se dvoumila oko nastavka obrazovanja. Upisala je Fakultet zdravstvenih studija na Panevropskom univerzitetu “Apeiron”, na odjelu koji je smješten u općini Novi Grad/Bosanski Novi.

Razlog da odabere ovo zanimanje je želja da pomogne drugima, jer kako je istaknula “saznanje da sam nekom pomogla, ispunjava me i čini srećnom”.

Sanja je diplomirala 2017. godine i stekla zvanje više medicinske sestre. Odradila je pripravnički staž i do sada je samo radila u jednom staračkom domu, u noćnim smjenama i neprijavljena.

– Koliko sam upućena, druge osobe sa ovim zanimanjem su pronašle posao. Pretpostavljam da nemam tu sreću, jer ljudi imaju predrasude prema Romima. Misle da nisu sposobni za rad i da ne voli raditi, čak i ako su završili fakultet – objašnjava Sanja.

Nakon godina uloženog truda, a nemogućnosti da pronađe posao, očekivano je da osoba postane demotivirana. Tako je i kod Sanje. Pošto nije mogla pronaći posao u struci, konkurirala je na druge pozicije, ali bezuspješno.

Usporedno sa Sanjinim slučajem, (ne)obrazovanje Roma je predmet kritika opće populacije, koja nerijetko Rome optužuje za siromaštvo, upravo iz razloga što školstvo često nije dio života romske populacije. Sanja ne poriče važnost obrazovanja, ali smatra da je društvo više sklono kritikovanju, umjesto da pruži priliku nezaposlenim mladim Romima i Romkinjama.

– Koiko god surovo zvuči, s obzirom na nezaposlenost Roma u BiH, ne vidim baš neki razlog za njihovo obrazovanje, no ne mislim da ne trebaju ići u školu. Kada se ne školuju, govori se kako Romi kao narod neće da se obrazuju, a kada završe škole i fakultete, ne pruža im se mogućnost da rade – naglašava naša sagovornica.

Pošto je BiH zemlja koja funkcionira po nacionalnim kvotama prilikom zapošljavanja, Sanji nije pomoglo ni to da se zaposli kao pripadnica nacionalne manjine, a naročito uzimajući u obzir da su Romi najveća i najmarginaliziranija manjina, te da je u gotovo svim opštinama mizeran broj stalno zaposlenih Roma.

– Iskreno, očekivala sam da ću imati prednost kao Romkinja prilikom zapošljavanja, jer se priče o zapošljavanju Roma često potežu u medijima, ali očigledno, radi se o priči, koja se ne pretvara u djela – rekla je Sanja.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥1