Romi uzvraćaju udarac! Matjaš Oršuš: ‘Možda uzvratimo protuprosvjedom’

Autor: E.M.

Ne možemo predvidjeti u što to može eskalirati, možda organiziramo protuprosvjed – kaže Oršuš

Međimurje priprema prosvjed kojim bi upozorili institucije na sve teži suživot s pojednicima romske nacionalne manjine. Tvrde kako su kriminal, rafali i glasan turbofolk njihova svakodnevica te kako to sve teže podnose.

No, Europski centar za prava Roma (ECCR) poslao je pismo lokalnim vlastima Međimurske županije u želji da objasne zašto podržavaju prosvjed usmjeren protiv Roma, piše Dnevno.hr.

“U jednoj multikulturalnoj, demokratskoj i antifašističkoj državi ne smijemo tolerirati prosvjede protiv cijelih skupina ljudi, osobito ako su one marginalizirane i potlačene manjine.”

U pismu se također izražava želja da lokalne vlasti navedu jesu li podneseni službeni prigovori protiv romskih zajednica u Međimurju prije objave antiromskog prosvjeda te kakav je bio njihov odgovor i rješenje, koju je metodologiju koristila lokalna policija kako bi procijenila potencijalne rizike prije nego što su odobrili prijedlog prosvjeda te koji je plan za rješavanje mogućih građanskih nemira i radikalizacija nakon prosvjeda, navodi Phralipen.

“Nadamo se da do prosvjeda neće doći jer sam pročitao da je načelnica Općine Pribislavec, Višnja Ivačić, zamolila sve općine da je podrže u tome. Načelnik Nedelišća, koliko imam saznanja, neće se priključiti prosvjedu. Ako se to ipak dogodi, mi Romi ćemo se dogovoriti što ćemo dalje. Jučer sam imao sastanak s Romima u Kuršancu, ja sam njih pripremio, oni su upoznati, ali najgore je to što mi ne možemo predvidjeti u što to može eskalirati.

Možda uzvratimo protuprosvjedom. Župan Posavec dobro zna da nas Roma neće puno izaći na izbore za Europski parlament i to je taj trik pomoću kojeg pokušava dobiti više glasova od većinske zajednice”, izjavio je Matjaš Oršuš, član Županijske skupštine Međimurske županije i član Vijeća za prevenciju.

Izvor: emedjimurje.rtl.hr

0