Najavljen prosvjed protiv Roma u Međimurju: ERRC uputio pismo vlastima i institucijama

Foto: Phralipen
Autor: Fran Radonić Mayr

Prema navodima medija policija zasada nema prijavljen prosvjed usmjeren protiv Roma u Međimurju, a koji je zakazan za 1. lipanj. Europski centar za prava Roma (ECCR) poslao je pismo lokalnim vlastima Međimurske županije u želji da objasne razlog zašto podržavaju prosvjed usmjeren protiv Roma. ECCR tvrdi kako “u jednoj multikulturalnoj, demokratskoj i antifašističkoj državi ne smijemo tolerirati prosvjede protiv čitavih skupina ljudi, osobito ako su one marginalizirane i potlačene manjine”. U pismu se također izražava želja da lokalne vlasti navedu jesu li podneseni službeni prigovori protiv romskih zajednica u Međimurju prije objave anti-romskog prosvjeda te kakav je bio njihov odgovor i rješenje, koju je metodologiju koristila lokalna policija kako bi procijenila potencijalne rizike prije nego što su odobrili prijedlog prosvjeda te koji je plan za rješavanje mogućih građanskih nemira i radikalizacija nakon prosvjeda.

“Nadamo se da do prosvjeda neće doći jer sam pročitao da je  načelnica Općine Pribislavec, Višnja Ivačić, zamolila sve općine da ju podrže u tome. Načelnik Nedelišća, koliko imam saznanja, neće se priključiti prosvjedu. Ukoliko se to ipak dogodi, mi Romi ćemo se dogovoriti što ćemo dalje. Jučer sam imao sastanak s Romima u Kuršancu, ja sam njih pripremio, oni su upoznati, ali ono što je najgore jest što mi ne možemo predvidjeti u što to može eskalirati. Možda uzvratimo protu-prosvjedom. Župan Posavec zna dobro da nas Roma neće puno izaći na izbore za Europski parlament i to je taj trik pomoću kojeg on očekuje više glasova od većinske zajednice”, izjavio je Matjaš Oršuš, član županijske skupštine Međimurske županije i član Vijeća za prevenciju.

Maja Odrčić Mikulić, viša stručna savjetnica za nacionalne manjine, nije htjela komentirati događaj, ali je izjavila da ne podržava prosvjed.

Na službenoj stranici Općine Pribislavec stoji kako “je od strane stanovnika Ulice Ante Starčevića u Pribislavcu, koja se naslanja na tamošnje romsko naselje, iniciran prosvjed ‘za normalan život’, a podršku im je dala i načelnica Višnja Ivačić, zajedno sa svojim zamjenikom.”

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

0