Rumunjska izgubila na Europskom sudu za ljudska prava, mora nadoknaditi štetu romskoj obitelji zbog brutalnosti policije

Policija u Rumunjskoj
Foto: Dickelbers, wikimedia commons

Europski sud za ljudska prava naredio je Rumunjskoj da plati odštetu obitelji Lingurar, čiji su članovi bili povrijeđeni brutalnom intervencijom od strane policijskih službenika. Incident se dogodio u ranim jutarnjim satima 15. prosinca 2011. u gradu Vâlcele u zapadnoj Rumunjskoj.

Obitelj će dobiti ukupno 49.000 eura odštete. Prema vijestima o presudi koju je sud objavio, policajci su razbili ulazna vrata kuće Lingurar dok je obitelj spavala.

Policija je gurnula četiri osobe s kreveta na pod i počela ih tući. Neki su policajci bili u balaklavama (skijaške maske) i bili su pripadnici specijalnih snaga.

Potom su policajci odveli dvojicu muškaraca u dvorište te su ih i dalje tukli. Zatim su ih odveli u postaju na ispitivanje i pustili su ih sljedećeg dana nakon što sukažnjeni zbog navodnog nezakonitog sakupljanja drva.

Obitelj se tada liječila u obližnjoj bolnici zbog ozljeda koje su pretrpjeli i, prema medicinskim izvješćima, njihove ozljede su uzrokovane nekom vrstom teških predmeta, najvjerojatnije pendrecima. U vrijeme incidenta obitelj je bila nenaoružana, a nitko od članova obitelji nikada nije bio osuđen za bilo kakve nasilne zločine u prošlosti.

Prema sudu, nije bilo razloga da policija protiv njih postupi tako brutalno. Obitelj je 2012. podnijela kaznenu prijavu protiv uključenih policajaca, ali sudovi u Rumunjskoj odbili su razmotriti slučaj više puta, rekavši da nema dovoljno dokaza.

Promjena u slučaju nije došla sve do 2014., kada je slučaj stigao do Europskog suda za ljudska prava. Taj je sud utvrdio da je predmet prihvatljiv i presudio je da je napad policajaca bio brutalan i neprihvatljiv u zemlji koja je usvojila Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Sud je također odbacio policijsku verziju događaja, u kojoj se tvrdilo da su protiv njih intervenirali Romi jer su se “opirali uhićenju”. Također je pokazano da je brutalni napad bio rasno motiviran, jer je policija pretpostavljala da bi obitelj bili kriminalci samo zbog njihovog etničkog podrijetla.

Štoviše, prema mišljenju suda, ono što se naziva “institucionalni rasizam”, ili rasizam počinjen od strane državnih tijela, nešto je što se događa u Rumunjskoj, i ovaj slučaj je jedan od primjera. Postupak pred Europskim sudom za ljudska prava trajao je pet godina, ali obitelj je sada pobijedila.

Sud je naložio državi da svakom ozlijeđenom članu obitelji isplati 11 700 eura za nematerijalnu štetu, a još 2 251 eura za pokrivanje troškova i izdataka povezanih s podnošenjem tužbe. Ukupno je bilo raspoređeno oko 85 policajaca tijekom brutalnog napada na romsku zajednicu u gradu Vâlcele koji su na vrlo brutalan način napali i druge romske stanovnike, uz obitelji Lingurar.

Autor: SB
Izvor: romea.cz
Prijevod doradio: Čedo Todorović

🔥0