Isabel Fonseca o životu Roma: „Sahranite me uspravno, cijeli život sam proveo na koljenima“

Isabel Fonseca
Foto: The New York Times
Autor: Dalibor Kraišniković

Američko-ugugvajska spisateljica Isabel Fonseca, podatke o Romima nije prikupljala čitajući knjige, slušajući pjesme, gledajući filmove o njima ili na bilo koji sličan način, već potpuno drugačije.  O svakodnevnici Roma, vjerovanjima, običajima, jeziku i povijesti, saznala je živjeći četiri godine u romskim porodicama u zemljama bivše Jugoslavije, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Kao rezulat ovog putovanja i višegodišnje integracije u romsku zajednicu, nastala je njena najpoznatija knjiga Bury Me Standing: The Gypsies and Their Journey (Sahranite me uspravno: Cigani i njihov put).

Inspiraciju za početni dio naslova knjige, Sahranite me uspravno, Fonseca je pronašla u izjavi Manusha Romanova, stanovnika Sofije, koji je govoreći o svom teškom životu autorici izjavio: Sahranite me uspravno, cijeli život sam proveo na koljenima.

Naslovna strana knjige (Foto: AbeBooks)

Knjiga je objavljena 1995. godine, sastoji se iz osam poglavlja i čine je crno-bijele fotografije i mape.

U knjizi, Fonseca ističe da je etnički nacionalistički preporod u istočnoj Europi nakon završetka Hladnog rata, uslovio pogoršan život Roma. Autorica primjećuje da su Romi širom Europe odbačeni zbog toga što su zadržali svoje običaje i jezik, svoje vlastito biće. U svojoj analizi, Fonseca sve vrijeme naglašava podijeljenost među samim Romima, od jezika, do razlika koje imaju zbog pripadnosti različitim državama Europe.

Jedini zajednički identitet koji Romi imaju, napisala je autorica, jeste zajednički teret stereotipa koji prema njima imaju gadje, što je romska riječ za sve nerome.

U djelu se navodi i autoricin život s porodicom Dukas u albanskoj prijestolnici Tirani. U ovoj porodici, ona saznaje da muškarci sebi daju za pravo da upravljaju životima žene. 30-godišnja žena iz ove romske porodice, u određenoj mjeri je poštovana, ali npr. žene ne smiju jesti za stolom sa muškarcima, što je bilo nepojmljivo američkoj autorici.

Pored segmenata vezanih za ugnjetavanje Roma od strane gadja, Fonseci je ipak bilo neizbježno pisati i o mnogim romskim običajima koji daleko kaskaju za Europom koju je od sredine 90-ih zahvatio val modernizacije. Autobiografsko i istoriografsko, književno i znanstveno, putopisno i esejističko, predstavljen je život Roma o kojem se malo znalo, naročito u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Osim knjige Sahranite me uspravno, napisala je i roman Attachment („Vezanost“). Trenutno živi u Londonu. Ranije je pisala za mnoge popularne časopise, kao što su Times, The Guardian, The Wall Street Journal, The Economist i drugi.

Izvor: portal-udar.net

0